Ster in glaskunst - glaskunst voor graf en urn steen, urn mini urn en gedenkobject

 STER in glaskunst


Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object

Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die glaskunst voor een grafmonument ging maken. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel kwamen de vragen naar een bepaald symbool uitgevoerd in glas. Soms in de vorm van een grote glasplaat en dan weer als “los object” dat men op of aan het graf kon bevestigen.

En zo gebeurde het ook met de Ster. Mijn 1e sterren waren onderdeel van een grote glasplaat voor een “stil geboren” baby. Het was eerst puzzelen hoe ik de strakke vorm van de sterren mooi kon krijgen en ook in de oven goed kon houden. Maar na enige tijd kreeg ik er handigheid in en begon ik vaker een ster in fusing glas te maken. ik was immers de 1e glaskunstenaar die dit deed. 

Sinds 2000 maak ik dus sterren in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van één grote ster tot een groep sterretjes. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 




Kleurige sterren in het grafmonument

Hun zoontje was een sterretje aan de hemel geworden. En telkens ‘s avonds keken ze samen met hun dochtertje naar boven om te zien of hij er was.

Zijn monumentje mocht dit dus uitstralen. 1 grote ster die door de vader arm en moeder arm werd vastgehouden om los te laten en 3 sterretjes op de dekplaat als symbool voor de ouders en dochter die hier op aarde zijn gebleven.






Roze ster in grafmonument van glas

Een bekende steenhouwer belde mij op een ochtend met de vraag of ik tijd had voor een lastige familie. De man zuchtte vermoeid. Hij had op dat moment een echtpaar zitten voor hun jonge dochtertje en alles wat hij de moeder liet zien wees ze af. En toen zijn geduld bijna op was wees mevrouw iets aan dat een glasvoorbeeld van mij bleek het te zijn. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier






Glazen sterretje op koestersteentje

Een heel klein geel sterretje op een klein steentje dat lekker in de hand past. De ouders kwamen met het steentje in de hand mijn atelier binnen gestapt. Of hier een sterretje op kon. Een gewoon heel klein sterretje.

De ouders hadden aan hun andere kinderen namelijk verteld dat de baby nu een sterretje was geworden en ze wilden dit kunnen laten zien. Ze hebben het kleinste sterretje gekozen  dat ik maken kon en samen hebben we het op het kleine steentje verlijmd. En later kreeg ik foto’s van de kinderen die op de bank zaten met het steentje tussen hen in.


Ster in blauwe kleuren als mini urn

De ouders kwamen binnen met de vraag voor een ster. Een grote ster waarin veel gebeurde. En het moest in blauwe kleuren, daar waren ze het helemaal over eens.

Ik heb voor hen een blauwe ster ontworpen en vond ook nog een stuk blauwe minerale steen waar de ster tegenaan gezet kon worden.
Wat waren ze blij toen het object klaar was.






Ster is glas casting als gedenk object

Het zou een sterretje moeten worden. Een sterretje voor iedereen in de familie. Een klein kunstobject dat door de ene tante gewoon tussen het glas in de vitrine gelegd kon worden en voor oma en opa zou kunnen dienen als koesterobject. Voor vader en moeder was het heel belangrijk dat zij hun kind met de familie konden delen.

Dus zijn we aan het werk gegaan. Het ene familielid wilde er wel een beetje as in hebben en het andere niet. Er is geluisterd.







Ster op zwarte graniet urn 

Een eenvoudige ster met een tekst erin. Meer hoefde niet voor hen. Want de ster zou de juiste kleur hebben en dat was voldoende.

En iedereen zou mogen zien dat het de urn van hun kindje was want ze waren zo trots zijn ouders te zijn.












Haar eigen grote ster van glas als urn steen

Hun kindje was in een urnenpark bijgezet. Een heel bijzonder park met allemaal mooie plekjes en fraaie monumenten. En hun kind mocht ook zo’n mooi monument krijgen.
.

Wilt u verder lezen - klik dan hier








Sterretjes in blauwe glazen urn steen

De familie wilde het eenvoudig houden. Niet teveel kleur of te bombastisch.
Met een eenvoudige tekst die alles over hun kind zou vertellen.

En iedereen die bij hem op bezoek zou gaan tot inzichten zou dienen.

Dus gingen we samen puzzelen - de ouders en ik








Maan en sterren als graf kunst

De maan en de sterren. Duidelijke symbolen van het “op afstand” liefhebben. De ster die aan de hemel staat en er soms wel en dan weer niet is. De maan die iedere avond weer anders is maar altijd het Licht laat schijnen.

De ouders hebben deze symbolen in het grafmonument van hun kinderen verwerkt. En een kleiner glasobject ter herinnering in hun tuin gehangen. Op deze manier blijven de kinderen voor altijd onderdeel van hun gezin. 







Ster in glazen grafmonument

Wat kan er anders bij een astronoom horen dan een sterrenhemel als grafmonument. 

En in dit geval heeft de familie er voor gekozen de grote poolster als hoofdsymbool te nemen. Een grote poolster, gezien vanuit het perspectief van beneden. Met allemaal kleine sterren erom heen. De kleine sterren zijn gezandstraald wat een mooi contrast vormt met de zeer aanwezige gele ster. 

De sterren zijn in de favoriete kleur van de overledene gezet. Heel erg rood. 


Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.