Regenboog in glas kunst

Regenboog in glaskunst

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object

Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die een regenboog van glaskunst maakte. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel daarna kwam er een vraag naar een “losse” kleine regenboog in glas fusing die de familie op de steen wilde verlijmen.

Het was eerst puzzelen hoe ik de verschillende stroken gekleurd glas goed in elkaar kon krijgen maar na enige tijd had ik kreeg ik er handigheid in en begon ik steeds meer regenbogen in fusing glas te maken. ik was immers de 1e glaskunstenaar die dit deed. 

In de jaren erna begon ik ook steeds “abstractere” regenbogen te maken. Dus niet enkel de kinderlijke regenboog met de strakke banen maar glasobjecten waar de kleuren van de regenboog speels in elkaar overliepen. 

Sinds 2000 maak ik dus de regenboog in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van 3 cm dik tot 5 mm dikte en van zelfstandig staand naar liggend op de steen. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 


Eenvoudige regenboog

Een mooie glazen regenboog tegen de steen

Op het internet waren de ouders aan het zoeken geweest naar een regenboog.  Een mooie eenvoudige regenboog die tegen de steen van hun zoon zou kunnen worden gezet.
Uiteindelijk kwamen ze bij mij terecht omdat ik zo’n mooie informatieve website had. Daar konden ze veel informatie uithalen. Dit vertelden ze toen ze voor het 1e kopje koffie kwamen.
Het werd uiteindelijk een eenvoudige strakke regenboog en de eigen kleuren die door moeder werden uitgekozen. En samen met vader heb ik het glas gesneden en gezaagd.



Regenboog als grafsteen

De dame aan te telefoon had mij verteld dat ze graag met haar cliënt, een oudere meneer, wilde langskomen. De vrouw van meneer was enkele maanden ervoor overleden en hij wilde iets bijzonders voor haar maken. 
Een week later kwamen beide mensen mijn atelier binnen gewandeld.

wilt u verder lezen – klik dan hier


Strakke regenboog op urnsteen

Meneer belde mij omdat de uitvaartondernemer mijn naam had doorgegeven. Hij had op de website gekeken maar nergens dat gezien wat hij graag wilde. Alles wat zo “druk en bont”.
Zijn vraag was of ik ook een rustige regenboog kon maken en toen ik vertelde dat dit kon hebben we een afspraak gemaakt. 

wilt u verder lezen – klik dan hier

Speelse regenboog van glas op urnsteen

Op het internet had  het gezin gezocht naar een regenboog van glas en via Google-afbeeldingen waren ze op mijn website terecht gekomen. En die ochtend vond ik in mijn mailbox een bericht dat om 1 uur ’s nachts was verstuurd. In hun mail vroegen ze om aanvullende informatie over mijn regenbogen omdat op mijn website stond dat ik hier een aparte PDF van heb.

Wilt u verder lezen - klik dan hier


Grafmonument met regenboog van glas

De familie wiens verhaal ik hier vertel was ogenschijnlijk heel duidelijk en zakelijk in alles. Ze wilden een regenboog voor echtgenoot en vader. 

De zoon die telefonisch de afspraak met mij maakte was hier heel gedecideerd in. Het moest een strakke eenvoudige regenboog worden. En meer niet.

Wilt u verder lezen – klik dan hier



De regenboog op helder glas voor urn steen

het is al jaren gelden dat de familie in mijn atelier was. Men wilde graag een kleine regenboog boven aan de glasplaat. En kom de regenboog er een beetje uitsteken was de vraag. Het was voor een klein urngraf en ze wilden er net “iets meer” diepte aan geven.

De glasplaat moest rustig zijn, er mocht niet te veel in gebeuren. Het geheel heldere floatglas vond men niet mooi omdat de tekst dan niet goed leesbaar was en het fusing “belletjesglas” vond men te druk.

Uiteindelijk zijn we op oven gematteerd floatglas uitgekomen.
En het regenboogje is met behulp van RVS afstandhouders aan de grote glasplaat bevestigd waardoor deze “vrij” van het glas kwam.


Glazen regenboogje in een urn steen

Mevrouw wilde het vooral eenvoudig houden. Haar dochters echter wilden kleur. tijdens de discussies die moeder en dochters voerden kwam 1 symbool duidelijk naar voren. Een regenboog.
En ook hier, moeder wilde hem heel “normaal” houden en de dochter heel wild. De discussie liep hoog op aan mijn koffietafel.
Toen ik met een klein voorbeeldje kwam hoe de regenboog ook vorm kon krijgen was het even stil. Ze waren het erover eens. Dit was een mooie tussenoplossing. Ik had gedaan wat vader ook altijd deed. Tussenbeide komen en bemiddelen.
Het enige waar ze het alle drie over eens waren was zijn naam in heel grote glasletters.



Regenboog tegen melkglas als grafsteen

Op een ochtend belde een mevrouw voor een afspraak. Ze vertelde dat we al eerder hadden samen gewerkt maar dat ze zich voor kon stellen dat ik mij niet iedereen kon herinneren. Ik moest even heel goed nadenken maar toen ze het jaartal zei kwam de informatie weer boven. We hadden samen aan het monument voor haar broer gewerkt.

wilt u verder lezen; klik dan hier



Regenboog van glas kunst als gedenkobject

De familie wilde graag een gedenkobject voor hun geliefde overleden hond. Het moest iets worden dat niet direct een gedenkobject zou zijn maar gewoon een mooi glas kunstwerk. 

De regenboog was eigenlijk snel bedacht en gemaakt. De manier waarom de regenboog zou worden neergezet echter niet. Hier hebben de familie en ik veel tijd in mogen stoppen omdat het voor mij heel belangrijk was dat hij verhaal klopte. 


Regenboog achter de wolken – gedenk object voor de kleinkinderen

Meneer belde met de vraag of hij een foto op de app kon zetten. Zijn vrouw had enkele dagen ervoor een plaatje van mij ergens gevonden maar ze kon de website niet terug vinden. Ze had er echter wel een screenshot van gemaakt. 

Het plaatje kwam snel binnen en nadat ik goed had gekeken kon ik de man de pagina van de betreffende website doorgeven. Enkele dagen later kwam het oudere echtpaar naar mijn atelier om hun verhaal te vertellen. 

Hun zoon en schoondochter hadden al twee keer hun kindje verloren. Te vroeg geboren helaas. Alle aandacht ging terecht naar hun zoon en zijn vrouw echter, vertelde meneer, zij waren hun kleinkinderen verloren en daar had zijn vrouw het heel moeilijk mee. 

Ze wilde graag iets voor thuis hebben. Een eigen gedenkplek maken dus. 


Regenboog in een glasplaat


Kindermonument met glazen regenboog
“De regenboog als symbool, staat voor de verbindende weg tussen hemel en aarde en het is het teken van de belofte van God aan de mensheid”.

Dit werd mij door de familie verteld tijdens het 1e gesprek. En dit was dus het uitgangspunt voor het plekje van hun jonge zoontje.

We hebben de regenboog heel strak gemaakt en in de fel blauwe lucht gezet. samen met een randje van hetzelfde blauwe glas klopte het helemaal voor de familie.


Regenboog grafmonument 

Een regenboog in transparant doorzichtig glas in duidelijke kleuren. De regenboog gaat door de 2 wolken heen.

Voor de familie symboliseert de regenboog het verder gaan van de overledene.

En de 3 wolkjes staan symbool voor de leden van het gezin.



Vlinder in regenboog kleuren


Vlinder met een blanke naam plaat als grafmonument
Op een ochtend ging de telefoon. De meneer vertelde dat hij al uitgebreid op mijn website had gekeken en een afspraak wilde maken voor het ontwerpen van een grafmonument voor zijn overleden partner.

Meneer gaf de indruk dat “het nu eens een keer klaar moest zijn” en we hebben voor de dag erna in mijn atelier afgesproken.

Bent u benieuwd hoe het verhaal verder gaat – klik dan hier



Monument voor een bijzonder mens

Hij was heel kleurrijk, en warrig ook. Weinig structuur kende hij. Tenminste, dat vond zijn broer. De overleden broer zou het er natuurlijk niet mee eens zijn geweest.

Hij was heel goed in zijn werk geweest en dat was het bijzondere aan zijn broer. Privé was het lang leve de lol en in zijn werk geconcentreerd, geduldig en met oog voor detail.

wilt u verder lezen – klik dan hier



Sam met de vliegende vlinders als urnsteen

Sam was aan kanker overleden. Zijn vader was hier heel bitter over. Met name omdat het hem als vader niet was gelukt zijn zoon te helpen. De man zat muurvast in zijn verdriet.

Moeder was er iets rustiger over......

wilt u verder lezen; klik dan hier



Regenboog vlinder op glazen bloem urn

De vlinder moest wegvliegen. Of juist niet? de ouders waren het er nog niet over eens. Rondkijkend in mijn atelier zag moeder een bol urn met een bloem erop en dit sprak haar enorm aan.

Al tekenend zijn we erop uit gekomen om de vlinder op de bloem te laten landen.

Of vliegt ze even voorbij?


Vlinder op kleine glas urn

De oma belde mij op een dag. Ze wilde graag met haar dochter langskomen om iets moois voor haar dochter en haar kleinkind uit te zoeken. Haar kleinkind was in de buik van haar dochter overleden en het ging echt niet goed met haar kind. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier




Regenboog vlinder op urn zuil van glas

Alles moest van glas worden. Geen steen want dat vond de familie niet mooi. En het moest een vlinder in de regenboog kleuren worden want dit paste zo zeer bij hun overleden kind.

Het was even puzzelen welke kleur de zuil mocht krijgen en uiteindelijk is er toch voor heel donker grijs gekozen. Gewoon omdat dit de vlinder het mooiste uit laat komen.




Regenboog met vlinders in glaskunst

Op een ochtend kreeg ik een telefoontje van een decaan van een school. De vraag was of ik mee wilde denken om een blijvende gedenkplek in de school te creëren voor overleden leerlingen en ouders van leerlingen die waren overleden. 

De decaan en ik hebben veel gebrainstormd en dit is er uiteindelijk uitgekomen. De vlinders blijven voor altijd op de regenboog zodat – ook wanneer de leerlinge de school verlaten – hun vlinder er blijft. 



Abstractie - Een regenboog en dan net iets anders


Kruis van glaskunst op grafmonument

De steen was al besteld. De familie wilde er echter een kruis  bij op. Eerst hadden ze gekeken naar brons maar dat vonden ze niet mooi. En RVS was zo kil en koud. En een ander materiaal zou niet tegen het Nederlandse weer kunnen.

De steenhouwer wilde graag met de familie meedenken en gaf hun mijn website door om eens op te kijken. En het kleurige van alles sprak hen wel aan. Dus kwamen broer en zus op een ochtend in mijn atelier om eens te kijken  wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn voor het graf van hun overleden ouders.

Er is uiteindelijk een heel groot kleurig kruis uitgekomen dat door de steenhouwer op de liggende steen is verlijmd.


Kleurig kruis van glaskunst in grafsteen

Ze waren best wel behoudend opgevoed en keurig in de kerk getrouwd. En ze woonden ook in een dorp dat behoudend was. 

Wilt u verder lezen - klik dan hier



Urnsteen van glaskunst in cirkels

De ouders wilden wat anders en moeder was al aan te tekenen geweest. Het moest een kleine cirkel worden, want ze bleef maar cirkels tekenen.
Cirkels in cirkels in cirkels.

Uiteindelijk hebben we haar cirkels gebruikt. Cirkels die net niet rond zijn en daardoor zo persoonlijk en eigen.

En de kleuren heeft moeder heel intuïtief gekozen. Haast met haar ogen dicht wees ze de kleurtjes aan die in het plekje voor hun dochter moesten komen.
En vader vond het goed en steunde haar.

Glazen urn met een regenboog in het landschap

Er zaten 2 verdrietige ouders aan mijn tafel. Ze vertelden mij uitgebreid over de ziekte van hun dochter, over alle ziekenhuisopnames en hoe lief de verpleging voor hun kind en voor hen waren geweest.  
De aandacht die ze in het Ronald Mc Donald huis gekregen hadden en de gastvrijheid ervan. 

Uiteindelijk hadden ze hun meisje mogen laten gaan want het was genoeg geweest. Ze had gelukkig geen enorme pijn gehad, zuchtte de moeder, daar waren ze heel blij om. Ze was heel kalm weg gegleden. 

Hun dochter was gecremeerd omdat ze haar thuis bij zich wilden houden. Die maand die hun dochter alleen in het crematorium had moeten doorbrengen vond moeder heel erg en dat wilde ze nooit weer. Hun dochter moest dus een mooi nieuw huis krijgen.
Al pratend met de ouders ontstond het idee van de urn. Een kleurige speelse regenboog in het landschap. De ouders hebben samen met mij alles gemaakt en het broertje en zusje hebben later de bloemetjes gemaakt die op de urn zijn verlijmd. 


 Abstracte glazen regenboog achter de steen

De familie had bijna 2 uur in de auto gezeten om naar mijn atelier te komen. ze hadden het er uitgebreid over gehad of ze wel of niet zouden doen. 

Het was zo’n eind rijden voor alleen maar een bezoekje. Maar hij zoon had voet bij stuk gehouden dus nu waren ze er.

Wilt u verder lezen – klik dan hier



Afsluit plaat in gekleurde glaskunst voor een urnmuur

Een steenhouwer belde mij met de vraag of ik ook al eens een sluitplaat voor een urnmuur had gemaakt. Het antwoord was ja, want dat had ik. Of ik het dan goed vond dat hij een familie naar mij doorstuurde.

Wilt u verder lezen – klik dan hier




Kleurig grafmonument in regenboog glas

Het monument voor haar kind moest anders dan de anderen. Want haar kind was altijd anders dan andere kinderen geweest. Er moest veel kleur inkomen. En geen grote glasplaat voor de tekst maar iets kleins in het midden van het tuingraf.

Het beeld dat de moeder schetste was duidelijk. Een kleurig kind dat heel moeilijk keuzes kon maken maar wel altijd optimistisch was en haar blik naar boven gericht hield.

Toen ik moeder mijn schetsen liet zien van een kleurige tuinrand die op een graniet onderstel zou worden verlijmd werd ze helemaal gelukkig. En in het midden van het tuinvak een zon die ook een bloeiende bloem zou kunnen zijn.



Kleurig glas in het grafmonument

Mevrouw was heel stellig toen ze voor de 2e keer bij mij in het atelier kwam. Het zou niet te bont mogen zijn. Maar iets kleur mocht wel. En er moest voldoende ruimte zijn voor een tuintje. En het moest rust uitstralen. Ze wilde zich niet weer kwaad op hem maken als ze bij hem kwam.

wilt u verder lezen – klik dan hier




Glazen glasplaat voor de grafsteen

De volwassen dochter was een mens geweest met 2 duidelijke kanten. De ene kleurig en zelfstandig en haar andere kant was ondoorzichtig en wild geweest. En dat wilden de ouders in het monumentje tot uitdrukking brengen.

Er is uiteindelijk gekozen voor  de kleurigheid. Verdeeld in 2 staande glasplaten. En de ondoorzichtigheid is gesymboliseerd door juist de tegenstelling te benadrukken, er is gekozen voor doorzichtig gekleurd glas waardoor de achtergrond er soms wel en dan weer niet doorheen komt.

Abstracte glazen regenboog op de urntegel


Het mocht een kleine regenboog worden. Een beetje speels, niet van die strakke kleuren. De familie had een foto van mijn werk op het internet gezien en zoiets vond men wel mooi.

En omdat het een kleine urntegel zou worden, meer mocht er niet op hun ouderwetse begraafplaats, hadden we niet veel plek.

Met zorg kozen ze het ontwerp uiteindelijk uit. En zo werd het ook gemaakt.

Twee glazen urnen voor de ouders

Eerst was vader overleden en een week later moeder. Ze konden niet zonder elkaar, dat was iedereen duidelijk. En ook al was er veel verdriet om het missen, de kinderen konden volledig begrijpen waarom moeder naar vader toe had willen gaan.

En nu wilden ze 2 urnen die bij elkaar hoorden. En vader en moeder zouden beide over de 2 urnen verdeeld worden.
En zo is het uitgevoerd.


 Urn met blokkendoos in regenboog glas

Zij was een groot kind geweest. Heel volwassen maar ook speels. En ze hield van kunst, met name abstracte kunst. Ik kreeg een hele lijst van kunstenaars die ze goed vond en alles zou in haar urn tot uitdrukking moeten komen. 

Niet haar sterven moest lijdend zijn maar haar leven. Haar leven mocht heel duidelijk tot uiting komen in het verhaal. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier



Regenboog in glas

De vraag was om de regenboog op een andere manier vorm te geven. En wel zo dat er ook nog een tekstje op gezet kon worden. 

“Natuurlijk kan dit” zei ik. “ik weet alleen nog niet hoe we dit gaan doen”

Dus ging ik aan het werk. 
 




Urnenzuil voor in de tuin

De familie had jaren geleden een kunstwerk bij mij gekocht en er altijd van genoten. Mevrouw vertelde mij dit toen ze belde voor een afspraak. Ik moest even heel goed in mijn geheugen graven maar al snel kwamen de herinneringen boven. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier




Grafsteen met modern regenboog glas

Moeder en de drie dochters kwamen op afspraak naar mijn atelier om te overleggen voor het monument van vader en echtgenoot. 

De 1e ontwerpen die ik maakte waren ingetogen en kalm want zo wilden de dames het hebben. Tenminste – dat dachten ze.

Na ruim een half jaar contact kwamen de dames weer op de afgesproken tijd naar Oldenzaal en ik zag dat ze een geheel andere uitstraling bij zich droegen. Er was wat veranderd en ik was nieuwsgierig wat er was gebeurt. 

Ze waren tot de conclusie gekomen dat ingetogenheid toch niet bij het gezin paste. Het paste weliswaar bij de echtgenoot maar niet bij de man die vader was. 
We zin dus opnieuw begonnen met de ontwerpen en uiteindelijk is er iets heel bijzonders uitgekomen.


Urn in regenboog kleuren

De familie wilde een urn die “klopte”. Het moest een kleurige geheel worden, een bonte doos vol met symboliek. 
Ik ben diezelfde middag met mijn aquarel paletten aan het werk gegeven en een paar dagen later kon ik hen enkele ontwerpen toe sturen. 




Regenboog en grafsteen  

Via mijn webshop kwam de vraag binnen of dit glasobject dat ik als voorbeeld had gemaakt ook geschikt was voor in het grafmonument. 

Ik antwoorde snel dat mijn glas altijd geschikt is voor de buitenlucht en dat de kleuren goed zouden blijven omdat ze in het glas zitten en er niet bovenop zijn gelegd. En ik nodigde de man uit om mij te bellen om het eens goed door te spreken. 

We hebben een dag later uitgebreid aan de telefoon gezeten en alles goed doorgesproken. Ik heb ook met de steenhouwer een aantal praktische zaken goed doorgesproken en maanden later kreeg ik de foto in mijn mailbox. 

Tot slot


In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.
Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.

Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl
Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 

Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…
 
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.
Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.

En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?

Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer 
rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.