Kindertekening in glaskunst - glaskunst voor graf en urn steen, urn, mini urn en gedenkobject

 KINDERTEKENING in glaskunst 

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object

Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die glaskunst voor een grafmonument ging maken. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel kwamen de vragen naar een bepaald symbool uitgevoerd in glas. Soms in de vorm van een grote glasplaat en dan weer als “los object” dat men op of aan het graf kon bevestigen.

En zo gebeurde het ook met de 1e vraag of ik een tekening van een kind in glas kon vertalen. De ouders die mij deze vraag stelden hadden hun zoontje aan wiegendood verloren en hun dochter bleef maar tekenen. Ze hadden één van haar tekeningen voor de rouwkaart gebruikt. 

Hun vraag was een echte uitdaging voor mij en het was eerst puzzelen hoe ik de tekening het beste en mooiste kon verwerken in het glas. Ik leerde er veel van. Na het 1e geplaatste monument kreeg ik vaker deze vraag en ik kreeg er meer handigheid in. En de mooiste beloning was telkens weer de blijdschap op het gezicht van de ouders en/of het kind wiens tekening ik had vertaald.

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 


Kindertekening als grafmonument

Een bevriende uitvaartondernemer had mij gevraagd of ik mijn werk wilde presenteren op zijn open dagen en, alhoewel ik dit vrijwel niet meer doe, vond ik dat ik hem niet mocht teleurstellen.

Op de zaterdagmiddag van het open weekend stond ik met een aantal mensen te praten toen ik een jonge man voor mijn stand zag staan.

wilt u verder lezen; klik dan hier






Treintje in het urn monument


Een kindertrein die over een heuveltje rijd. De trein rijd weg van de glasplaat. Met het zonnetje van het grote zusje aan de hemel en de bloemetjes van broertje in het gras.

Moeder die de vorm van de glasplaat heeft getekend en vader die hielp met het snijden van het glas.

Een geweldig mooi proces van rouw voor iedereen.




Gekleurd glas met bloemetjes als grafsteen

De ouders van Stijn wilden het eenvoudig houden. Dit vertelde de rouw therapeute mij al aan de telefoon. Niet al te bont maar juist rustig. Het moest een mooi plekje worden en ze wilden de andere kinderen er graag bij betrekken. Ze wisten alleen niet hoe. En daarom had de rouwtherapeut mij aanbevolen.


Wilt u verder lezen - klik dan hier







Kindertekening als urn

Een uitvaartondernemer belde mij met de vraag of ik wel eens met jonge kinderen had gewerkt. Hij had een half jaar eerder de uitvaart gedaan van een jonge vader en die ochtend was hij voor een nazorg bezoek bij de moeder geweest. Hij had uitgebreid met moeder gesproken en deelde haar zorg om de 2 jonge kinderen. Toen hij in het gesprek opperde om de meisjes misschien te betrekken wat het maken van een gedenkobject werd moeder enthousiast. 

Misschien was dit de juiste stap om het verdriet te doorbreken

Wilt u verder lezen - klik dan hier



Kindertekening in glaskunst

De jongen was 10 jaar oud toen hij deze tekening maakte. Een geliefde herinnering voor de ouders aan een gelukkige tijd.

Pas jaren en jaren later is de tekening in glas omgezet als gedenkobject. Hun volwassen kind was onverwacht overleden en ze wilden graag een herinnering van hem aan gelukkige tijden.








Tekening voor juf in glaskunst

Een tekening die voor Juf op school in glas is omgezet. Juf verdiende het. Dit vond de jongen van 8 jaar heel duidelijk. Ik had een jaar ervoor immers ook iets heel moois voor zijn overleden zusje gemaakt.

En zijn lieve juf had haar man verloren dus verdiende zij ook iets heel moois. De jongen ging opnieuw tekenen en opnieuw hebben we zijn tekening in glas gezet.

Een tekening die voor Juf op school in glas in omgezet. Juf verdiende het.






Rode kever als gedenk steen


Een leuke kleine rode kever. Getekend door vader en door mij zo goed als mogelijk in glas omgezet. Meer hoeft er dus niet over te worden geschreven.

Het verhaal is verteld. Door de rode kever.








Tekening als rood urn monument

Hij kon niet tekenen zei hij. Hij kon alleen maar krabbelen op papier.


Maar toen we hem een gedicht gaven om er een tekening bij te maken kwam dit eruit. Simpele lijnen die het verhaal van het gedicht vertellen.









Prinsesje in glas als gedenkobject


“Wat wil je zusje later worden” vroeg ik. En ze antwoordde: “prinses”.
Helemaal duidelijk dus.


Een heerlijke tekening van een heerlijk kind. Een echt klein grietje met een hele duidelijke eigen wil.








Kindertekening in glas in lood


“Wat wil je voor oma maken” vroeg moeder. “mijzelf” zei het kleine meisje. “ik maak een tekening van mijzelf zodat oma weet dat ik van haar houd. En dan is ze minder verdrietig omdat opa dood is”.


En de tekening kwam er. Het is uitgevoerd in de glas in lood techniek omdat oma niet zo van het nieuwerwetse spul was.









Kinderkasteel van glas als urn

Oma belde mij voor een afspraak. Haar kleinzoon was overleden aan die vreselijke ziekte die kanker heet en zij maakte zich ongerust over haar andere kleinzoon. Oma wist van een vriendin dat ik kinderen begeleid en coach na een overlijden en ze vroeg of haar dochter eens met de jongen langs mocht komen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier




Een paddenstoel van glas als urn

Op een avond, enkele jaren geleden, belde een oud cursist glas in lood mij thuis op mijn privé telefoon. Na wat algemene opmerkingen vroeg hij of ik nog steeds gedenkwerk maakte en toen ik dat bevestigde vroeg hij of ik ook nog steeds met een familie samen werkte aan een object.  En ook dat werd door mij bevestigd.


Wilt u verder lezen - klik dan hier







Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.


Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.