Hart in glaskunst - Glaskunst als graf en urn steen, urn, mini urn en gedenkobject

HART in glaskunst

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object


Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die een hart van glaskunst maakte. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel daarna kwam er een vraag naar een  groter hart in een glasplaat die de familie op de steen wilde zetten.

Het was eerst puzzelen hoe ik het hart in goed en strak in elkaar kon krijgen maar na enige tijd had ik kreeg ik er handigheid in en begon ik steeds vaker een hart in fusing glas te maken. ik was immers de 1e glaskunstenaar die dit deed. 

In de jaren erna begon ik ook steeds “abstractere” hart – objecten te maken. Dus niet enkel het kleine eenvoudige hart in de juiste kleur maar ook grotere waar de kleuren van de speels in elkaar overliepen. 

Sinds 2000 maak ik dus het hart in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van los object tot een groot hart met afbeeldingen erin. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 

Hart in steen



Een steen in een hart voor een klein meisje

Meneer mailde mij voor een afspraak. Zijn dochtertje was na de geboorte overleden en hij en zijn vriendin wilden iets moois voor haar maken.
Tijdens hun bezoek een paar dagen later vertelde meneer dat ze al bij de plaatselijke steenhouwer waren geweest en dat hij hen naar mij had doorverwezen.


wilt u verder lezen; klik dan hier




Hart als glasplaat


Vlinder in glazen hart als grafsteen

Moeder wilde een kleine roze vlinder. Maar erop verlijmd vond ze niet mooi. Hij moest uit het hart vliegen, dat vond ze mooi maar hij moest wel in de glasplaat blijven zitten want anders was het niet praktisch met het schoonmaken.
Dus heb ik haar het hart zelf lagen tekenen. En samen zijn we met de vlinder aan het werk gegaan.
Uiteindelijk is het een ronde glasplaat geworden en het hart is erin gezandstraald. Heel subtiel en zacht.




Hart in eenvoudige kleuren


Een eenvoudig monument 
 
“Kan je ook simpel werken? Alles wat ik zie is zo druk en bont.” Ik zag de vrouw met een beetje paniek in haar ogen in het atelier staan. Ze was door een vriendin meegenomen om eens te kijken of glas iets voor haar en haar man was. 


wilt u verder lezen - klik dan hier 








Roze hart als grafsteen


Het hart als symbool. Iedere vertaling is mooi als het verhaal mooi wordt verteld.

In dit geval koos de moeder voor een groot hart in vol roze glasfusing. Het hart als symbool van het houden van, de afmetingen vertellen over de hoeveelheid houden van, en de kleur zegt alles over de intensiteit.

Het gevoel is vertaald.







Roze hart in rond tuinrandje


Het moest lieflijk zijn en alles moest rond zijn.

Want hun kleine meisje was lief geweest en alles aan haar was mollig en rond geweest. Het afscheid was zo onverwacht en hard.











Gebroken hart van glas op de urnsteen

“Verkoopt u ook was hier in het atelier staat” vroeg de man die op bezoek was. Hij was door vrienden van hem meegenomen naar mijn atelier en ze bekeken alles heel rustig. Ik krijg deze vraag wel vaker en beantwoord hem altijd met dezelfde woorden “alle objecten zijn met een bepaalde reden gemaakt.


wilt u verder lezen – klik dan hier






Hart in rood glas

Meneer kwam in mijn atelier met een heel andere boodschap. Hij moest bij mijn buren zijn om iets te repareren maar zij waren er niet. Ik wist dat zij snel terug zouden zijn dus bood ik meneer een kop koffie aan om even te wachten. Ik merkte dat hij heel stil was geworden toen het tot hem doordrong wat er in mijn atelier te zien is.


Wilt u verder lezen - klik dan hier








Gele ballon voor het graf van Jan

Het moest eenvoudig zijn. Het gehele monument moest echt eenvoudig zijn want ze waren niet de mensen voor veel kleur en bombarie. Dit vertelde mevrouw toen ze tijdens een open dag bij een steenhouwer aan mijn tafel gingen zitten.


wilt u verder lezen; klik dan hier









Glazen hart als letterplaat voor de grafsteen


Een hart dat in blank glas is versmolten. En de randen zijn strak gepolijst. De tegenstelling van het ronde hart met de duidelijke rand.

Het hart staat in 2 eenvoudige sokkels van zwarte graniet waar de tekst in komt.









Glazen hartje op steen als mini urn

Moeder wilde graag iets dat haar gevoel zou symboliseren. Iets dat zij in de hand zou kunnen houden als ze even aan haar kleine meisje dacht.

Een klein rood hartje werd het. De kleur door moeder met zorg gekozen. Het steentje moest goed in haar handen passen zodat ze het fijn zou voelen. 

En een heel klein beetje as hebben we onder het hartje gelegd in de opening die vader er samen met mij heeft ingeboord.



Glaskunst hart met bijenwas voor Rosa


Op een dag kwam een mevrouw naar mijn atelier. Ze was op zoek naar een massief  hart van glas. Ze was al een tijdje aan het zoeken maar niemand kon maken wat ze graag wilde. Een winkel in mijn omgeving had de vrouw naar mij doorverwezen en zo was ze dus gekomen.
Onder een kopje thee vertelde ze mij het verhaal van haar verloren zusje en hoe ze er pas achter was gekomen dat ze een zusje had.

wilt u verder lezen -  klik dan hier





Oude urn met nieuwe hartjes

Haar moeder en de oma van haar dochters zat al lang in de urn. Niet de meest mooie urn maar het was nu eenmaal zo. Het crematorium had indertijd weinig andere urnen gehad waar ze uit kon kiezen. Ze stond een beetje te stoffen boven in de kast. Gewoon omdat de dochter de urn niet mooi vond.

Dit vertelde ze tijdens haar bezoek op een open dag. 


Wilt u verder lezen – klik dan hier






Hart in meerdere kleuren voor het grafmonument

Een kleurig glas hart voor het grafmonument van een bijzondere vrouw.

Op een avond belde een uitvaartonderneemster mij met een vraag. Ze had die middag bij een oudere mevrouw koffie gedronken als afsluiting van de uitvaart van haar partner. Mevrouw en haar partner waren in de jaren 60 de eersten in hun dorp geweest die er voor uit waren gekomen dat ze van elkaar hielden, ook al waren ze beide een vrouw.

wilt u verder lezen – klik dan hier


Voor altijd in ons hart als urn monument

“Een hart in passende kleuren gezet tegen een blanke glasplaat waar de kleine tekst die alles zegt is gezandstraald”.

Mevrouw wist precies wat ze wilde. Er was al van alles bestudeerd en bekeken en veel was afgevallen. Uiteindelijk bleef dit over.

wilt u verder lezen – klik dan hier






Blauw hartje van glas als groot symbool 

Het zusje had allemaal hartjes getekend op dag dat haar broertje overleed. Allemaal hartjes in allerlei kleuren.

Voor de ouders was het dus duidelijk dat één van deze hartjes genomen zou worden als groot symbool op het monument.

En samen met het zusje heb ik een klein hartje gemaakt die zij bij het monumentje kon leggen.






Paars glas hart voor de urn steen

Het hart is in roze en lila tinten uitgevoerd. Er zit een duidelijke symboliek in.


en hart met een duidelijke eigen identiteit.

Het hart is samen met een moeder gemaakt en deze kleuren komen het dichtste bij het gevoel van het grote missen.







Abstract hart in de urn steen

Ze was altijd zo lief geweest. Zo zorgzaam en invoelen, voor iedereen in haar omgeving. 

Kinderen waren hun niet gegund dus zijn vouw had haar aandacht aan alle kinderen in de buurt gegeven en alle kinderen op haar werk.  Ze was 35 jaar onderwijzers op een basis school geweest.

Wilt u verder lezen – klik dan hier









Glas ballon tegen de grafsteen 


Op de begraafplaats mochten alleen maar staande stenen komen. en ook de steensoort was helemaal voorgeschreven.

En toch wilde ze er subtiele kleur op. niet te bont, niet te schreeuwend. Op de uitvaart hadden ze allemaal ballonnen in hart vorm opgelaten. En hier hebben we dus voor gekozen. 2 ballonnen in een hart, symbool voor moeder en zoon.





Blauw hart op een bestaand monument

Op een ochtend ging mijn telefoon al vroeg en de meneer die mij belde vroeg of ik die ochtend tijd had voor hem en zijn vrouw. Ze wilden graag een vraag aan mij voorleggen. “eigenlijk weet mijn vrouw nog nergens van maar ik heb een idee en wil dit graag aan u voorleggen. En het gaat om haar dus ik moet haar wel meenemen. Het is echter een verrassing voor mijn vrouw”.


Wilt u verder lezen – klik dan hier








Hart in de urn

Of er ook een hart van glas gemaakt kon worden. Het moest echter wel zo groot zijn dat alle as erin zou kunnen worden gelegd.

Toen ik de familie uitlegde dat het hart dan echt heel erg groot zou gaan worden schrok men want dat was ook weer niet de bedoeling.

Na wat gepuzzel samen heb ik een proef gemaakt door glas in een hart-vorm uit te laten zakken. En dit vond men helemaal geweldig.




Hartje in glas van de tekening

De kleine broer was steeds hartjes aan het tekenen. Hartjes om te vertellen hoeveel hij van zijn grote broer hield.

De ouders hadden besloten dat hun grote zoon bij zijn opa op de begraafplaats zou worden bijgezet maar ze wilden iets van de as thuis houden. We hebben dus één tekening uitgekozen en deze in glas omgezet. En dit hartje is op een klein busje van doorzichtig glas verlijmd zodat iedereen kan zien wat het is.

Op deze manier blijven de ouders over hun zonen vertellen.




Gekleurd hart in glaskunst op RVS urn

Een mooi hart op een RVS sokkel. Het hele gezin was er  heel duidelijk over. Ze hadden zelfs de plek in huis al bepaald.

Het enige dat ik dus eigenlijk hoefde te doen was het hart in de juiste kleuren ontwerpen. En ook hier was de keuze door de familie al snel bepaald.

Ik hoefde ook niet te helpen met het afvullen van de urn. Dit deden ze met elkaar op een avond.  Mijn enige aandeel was een stukje praktische informatie geven.



Een hart van Moederdag – glaskunst als gedenken

Tijdens een Open Deur dag kwam een ouder echtpaar binnen gelopen. Men keek heel rustig rond en toen ik hen uitnodigde voor een kop koffie of thee namen ze het graag aan. De uitvaarleider die hun dochter had weggebracht had hen aangeraden om mijn atelier eens te bezoeken. De man had in de gaten gehad dat het echtpaar vast liep en wilde hen op zijn eigen manier een beetje helpen.


Wilt u verder lezen - klik dan hier




Blauw hart in glaskunst met as

De familie wilde graag een klein object waar een beetje as in was verwerkt. De as hoefde niet direct zichtbaar te zijn. Na wat gesprekken zijn we op een middag aan het werk gegaan. En samen met mij hebben zij een hart gemaakt van allemaal kleine stukjes blauw glas. Ook de sokkel waar de as in zit is van blauw glas.

Toen beide glasdelen uit de oven waren gekomen hebben we met elkaar de as in de sokkel gelegd en het blauwe hart boven op de opening verlijmd. Het geheel klopte.





Mijn papa – mini urn in glas

De kleine jongen kwam met oma binnen. Hij had aan oma verteld dat hij graag iets voor zijn papa  wilde maken en oma had mij gebeld met de vraag of ze langs konden komen. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier







Hartje van glas voor mama

De tekening was al klaar. Dus het was enkel zoeken naar de uitvoering. En daarin  kon ze mij  heel goed vinden.

Samen hebben we het glas gesneden en aan de glaszaag gestaan.

Wat was ze trots toen het glasobject uiteindelijk door haar naar de auto werd gedragen.









Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…
 
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.