Beeld van een mens in glaskunst - Glaskunst als graf en urn steen, urn, mini urn en gedenk object

BEELD VAN EEN MENS in glaskunst

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object


Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die glaskunst voor een grafmonument ging maken. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel kwamen de vragen naar een bepaald symbool uitgevoerd in glas. Soms in de vorm van een grote glasplaat en dan weer als “los object” dat men op of aan het graf kon bevestigen.

En zo gebeurde het ook met mens beelden. Mijn 1e beeld was onderdeel van een grote glasplaat voor een oude mevrouw en het was een uitdaging om het beeld abstract en toch menselijk te krijgen. En al snel daarna begon ik meer beelden te maken en kreeg ik er handigheid in.

Sinds 2000 maak ik dus mens-beelden in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van één beeld tot meerdere figuren in één object. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 





Vrouw in glas – glaskunst om te gedenken

Meneer en mevrouw waren gek op glas. Altijd al glas verzameld en mevrouw liefkoosde haar objecten echt als ze door haar werden gepoetst.

En toen viel mevrouw weg.

Wilt u verder lezen – klik dan hier





Een gevoel als monument vorm gegeven 
Toen meneer de afspraak via de mail maakte vertelde hij dat hij mij als kunstenaar zou gaan uitdagen. In het hoe en waarom zou hij wel vertellen als hij en zijn vrouw in mijn atelier waren. 
Ik was bijzonder nieuwsgierig naar het verhaal en heb meneer snel terg gemaild. 
Wilt u verder lezen – klik dan hier











Met open armen – Glaskunst om te gedenken

Het lijkt een figuurtje te zijn. Een kleine mens die haar armen omhoog reikt. Maar is het dat ook? 

Voor de familie heeft het beeld een dubbele symboliek. De felle blauwe en groene kleuren van het kleine object zijn zo typerend voor moeder. Dit waren haar kleuren, ze droeg ze altijd.

En als de dochter vroeger uit school kwam stond moeder haar altijd met open armen op te wachten.





Een familie in een glazen beeld

Op een ochtend kreeg ik een mail met de vraag os ik 3 dezelfde kleine as objecten kon maken. Deze vraag wordt mij wel vaker gesteld en ik geef altijd hetzelfde antwoord.
 “Ik kan wel objecten maken die duidelijk op elkaar lijken, een  familie  zijn dus,  maar hetzelfde worden ze nooit”

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Een beeld van Alzheimer – glaskunst om te gedenken

Mevrouw kwam tijdens een open dag gewoon uit nieuwsgierigheid mijn atelier binnen gewandeld. Haar buurvrouw had over mij verteld en ze wilde alles zelf wel eens komen bekijken.

Wilt u verder lezen – klik dan hier





Engelenvleugels in glas – glaskunst om te gedenken

“Ik weet het ook niet meer”, zei de oudere dame nadat we een uur gesproken hadden. “Ik weet echt niet meer wat ik wil.  Alles vliegt in mijn hoofd door elkaar”. We spraken af dat ze een week later weer langs zou komen om verder te praten.


wilt u verder lezen – klik dan hier





Een verhaal in kleur verteld – glaskunst om te gedenken

Telkens weer verteld ik een verhaal. En telkens probeer ik de essentie in kleur en vorm te vangen.

Het is niet de bedoeling dat de bezoeker het verhaal herkent. Het is alleen voor de familie duidelijk. De as wordt in de zaagsnede van de steen gelegd. Ook dit hoeft de bezoeker niet te weten. Het is alleen voor de familie bedoeld.

Dit is ook in dit beeld gebeurt.  








Handen in glas casting - – glaskunst om te gedenken
2 handen die elkaar begroeten, vasthouden, omarmen. De bevestiging van de familie band.
In dit geval is er een echte afdruk van de handen gemaakt. En deze afdruk is daarna een beetje bewerkt en in glas gegoten. Het glas ligt thuis in de vensterbank mooi te zijn.

Blauw vrouwenfiguur als glazen urn

De man aan de telefoon wilde graag een afspraak maken. Met zakelijke stem vertelde hij dat zijn vrouw enkele maanden ervoor was overleden en dat hij had gehoord dat ik bijzondere urn monumenten maakte. Meneer wilde graag met zijn kinderen langskomen om kennis te maken voor hij mij de opdracht gaf.

Wilt u meer lezen – klik dan hier








Glas bier in steen – glaskunst om te gedenken

Ik kreeg de vraag van een uitvaartondernemer of ik eens met een vriendengroep mee wilde denken over een gedenkgeschenk. Het was een groep jongens van 17 en 18 jaar. Hun kameraad was het jaar ervoor overleden en zij wilden hem voor zijn verjaardag iets geven.

Na een brainstormsessie met de groep werd het duidelijk dat de grote gemene deler in de groep de drankkeet op de vrijdag en zaterdagavond was.
En dus werd het een glas bier.






Ouders in urn van glas
 
Na een telefonische afspraak zaten de 2 mensen aan mijn koffietafel. Een volwassen broer en zus wilden graag iets voor hun ouders laten maken. 

Hun vader was een jaar geleden overleden en moeder precies een jaar later. De kinderen waren nog lang niet over hun verdriet heen. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier 








Twee glazen beelden als urn voor in de tuin 


zijn vriendin nam hem mee om mijn atelier te bezoeken. ze hand hem niet verteld maar gewoon dat hij het leuk zou vinden. Ik had al eerder met zijn vriendin aan een project gewerkt en herinnerde haar nog goed. 


Wilt u verder lezen - klik dan hier









Vliegende engel – glaskunst om te gedenken


Een abstract vormgegeven engel die het loslaten van het verdriet als symbool heeft. Vliegt de engel voorbij met een groet? Of begint ze juist aan haar reis naar Boven?

De engel werd tot troost voor het ouderpaar dat om hun verloren kindje rouwde. Hun kind is nu voor altijd bij hen.
 





Vrouwenbeeld als urn


Een eenvoudig silhouet. Gezet in warme kleuren. Meer is soms niet nodig. 

En de as is in de zuil van glas gelegd. 
Gewoon een mooi glaskunstwerk en niemand die weet dat het een urn is. 
 








Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier….

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Zijn of haar verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…
 
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.


Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.