Ballon in glaskunst - Glaskunst als graf en urn steen, urn, miniurn en gedenkobject

 BALLON in glaskunst

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object

Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die glaskunst voor een grafmonument ging maken. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel kwamen de vragen naar een bepaald symbool uitgevoerd in glas. Soms in de vorm van een grote glasplaat en dan weer als “los object” dat men op of aan het graf kon bevestigen.

En zo gebeurde het ook met de ballon. Mijn 1e ballon was onderdeel van een grote glasplaat voor een “stil geboren” baby. Het was eerst puzzelen hoe ik de strakke vorm van de ballon goed kon krijgen en ook in de oven goed kon houden. Maar na enige tijd kreeg ik er handigheid in en begon ik vaker een ballon in fusing glas te maken. ik was immers de 1e glaskunstenaar die dit deed. 

Sinds 2000 maak ik dus de ballon in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van één ballon tot een groep ballonnen. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 



Drie ballonnen van glas op glazen grafsteen

Ballonnen, het moesten ballonnen worden die opgelaten waren. Wegvliegende ballonnen. En de kleur van de glasplaat moest blauw zijn, en doorzichtig. Het was helemaal niet erg dat de achterkant er doorheen zou komen.
Strak en duidelijk moest het zijn, en eenvoudig.


Wilt u meer lezen – klik dan hier








Grafmonument met blauwe ballon voor een groot kind

“ik denk wel dat ik weet wat ik wil” zei ze tijdens het 1e kopje koffie. “Mijn broer was helemaal gek van luchtballonnen en ging ook regelmatig mee naar boven. Mijn broer was 45 toen hij overleed en hij was niet helemaal…… nu ja u weet wel wat ik bedoel”.

We hebben samen naar de kleuren gekeken en de grote zus heeft meegeholpen met het maken van de grote ballon. En toen alles klaar was heeft ze zelf het touwtje van de ballon op het glas getekend.







Gele ballon voor het graf van Jan


Het moest eenvoudig zijn. Het gehele monument moest echt eenvoudig zijn want ze waren niet de mensen voor veel kleur en bombarie. Dit vertelde mevrouw toen ze tijdens een open dag bij een steenhouwer aan mijn tafel gingen zitten.


wilt u verder lezen; klik dan hier





Grafmonument voor een baby met ballon van glaskunst

De ouders wilden het allemaal heel strak hebben. Niet te rommelig en niet te veel poespas. En dat er een ballon in moest gaan komen was voor hen vanzelfsprekend. Want ze hadden hun kind immers los moeten laten. En vooral geen steen. Want dit was zo “definitief”.

Het werd dus een rand van roze glas met een strakke glasplaat in blauwe fusing glas. En de witte ballon werd op de glasplaat verlijmd zodat hij er echt uit zou vliegen.





Grafmonument voor een meisje - roze ballon op rood glas 

Tijdens de uitvaart zijn er allemaal ballonnen opgelaten. Dus logisch dat dit symbool ook in het grafmonument terug zou komen. Een kleine roze ballon op een knal rode glasplaat.

En alle klasgenootjes die op bezoek komen herkennen hun vriendinnetje direct.

Want het oplaten van de ballonnen was heel bijzonder en dat zullen ze nooit vergeten. En dus zullen ze hun vriendinnetje nooit vergeten.







Glazen ballon tegen de grafsteen 


Op de begraafplaats mochten alleen maar staande stenen komen. en ook de steensoort was helemaal voorgeschreven.

En toch wilde ze er subtiele kleur op. niet te bont, niet te schreeuwend. Op de uitvaart hadden ze allemaal ballonnen in hart vorm opgelaten. En hier hebben we dus voor gekozen. 2 ballonnen in een hart, symbool voor moeder en zoon.








Grafsteen met ballonnen in glas

Op een ochtend belde een steenhouwer mij met de vraag of ik ook ballonnen in glas kon maken. Want een familie wilde graag een paar kleurige ballonnen op de steen van hun kind.
De familie op dat moment bij hem in de showroom en wilde graag weten wanneer ze langs konden komen. en toen ik zei dat ze wel door mochten rijden zaten ze 2 uur later bij mij aan de koffie.

Het was een kort gesprek want moeder keek rond en zei: “die en die”. En daarmee bedoelde ze de kleuren die voor de 2 ballonnen zouden worden gebruikt.







Kindermonument met 3 ballonnen als grafkunst 


Er worden duidelijk 3 ballonnen opgelaten. 3 ballonnen; door ieder lid van het gezin eentje. De boodschap van de tekst is helder.

Het gezin mag het nu gaat uitvoeren.








Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

PDF informatie
Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 
Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.