Bloemen in glaskunst - Glaskunst als graf en urn steen, urn en mini urn en gedenk object

BLOEMEN in glaskunst

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object

Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die glaskunst voor een grafmonument ging maken. In het begin heel voorzichtig in glas mozaïek en al vrij snel kwamen de vragen naar een bepaald symbool uitgevoerd in glas. Soms in de vorm van een grote glasplaat en dan weer als “los object” dat men op of aan het graf kon bevestigen.

En zo gebeurde het ook met de verschillende bloemen. Mijn 1e bloemen waren roosjes en onderdeel van een grote glasplaat voor een oudere meneer. Het was eerst puzzelen hoe ik de strakke vorm van de rozen goed kon krijgen en ook in de oven goed kon houden. Maar na enige tijd kreeg ik er handigheid in en begon ik vaker een roos en ook andere bloemen in fusing glas te maken. ik was immers de 1e glaskunstenaar die dit deed. 

Sinds 2000 maak ik dus bloemen in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van één roos tot 75 tulpen in één monument. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 


Zonnebloem in glaskunst

Zonnebloem in glas voor het grafmonument

De familie wilde het eenvoudig hebben. Het moest allemaal heel natuurlijk zijn. Niet teveel poespas en niet teveel  steen. Vooral niet teveel steen.

En een zonnebloem zou erin moeten komen. Maar niet zo’n schreeuwende zonnebloem in harde kleuren maar alsof de zon/zonnebloem onder ging. Zoals de zon ‘s avonds onder gaat.
Het was even puzzelen samen met moeder en de kinderen. Uiteindelijk is het monument geworden wat zij graag wilden.






Zonnebloem als glazen grafsteen

De zonnebloem is een zeer herkenbare bloem. Voor mij als kunstenaar altijd weer een uitdaging om voor iedere familie de juiste zonnebloem te ontwerpen. En soms wordt mij gevraagd naar een abstractie van deze mooie bloem.

Deze familie wilde dit graag zo vertaald zien omdat zij aan wilden geven dat hun geliefde broer een zon was die altijd omhoog keek, maar ook een geheel eigen identiteit en persoonlijkheid was.






Zonnebloem als uniek graf beeld

“Een strakke eenvoudig vormgegeven zonnebloem. Kijkend naar de zon en de warmte en de zonnestralen terug gevend naar wij die achter zijn gebleven.” 
Meneer schreef mij dit in zijn email. Hij vroeg of ik dit begreep en of ik hier iets mee zou kunnen. Mijn antwoord was heel kort. Het was ja en wanneer zou hij naar het atelier kunnen komen voor meer toelichting. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier




Rode roos in glaskunst





Roos van glas voor Oma’s grafsteen

Meneer mailde mij voor informatie. Hij schreef dat hij een bloem op mijn website had gezien en hij wilde weten of ik dit soort bloemen ook in een glasplaat kom maken



Wilt u verder lezen - klik dan hier





Rode roos in blauwe achtergrond voor het grafmonument

Het grafmonument stond al wat langer toen dochter mijn werk tegen kwam. Toen ze met de steen bezig waren wisten ze niet dat het ook anders dan het traditionele kon. En de steenhouwer had hen dit ook niet verteld.

Ze wilden zo graag nog wat toevoegen aan het monument. Het was een beetje saai allemaal. Iedereen was heel blij toen ik vertelde dat we best wat glas aan het geheel toe zouden kunnen voegen. Dat dit geen probleem zou zijn. Niet dat het gemakkelijk zou worden maar het was wel haalbaar.

En toen ze dit wisten ging de familie op zoek naar het mooiste symbool dat ze konden vinden. Een hele grote rode roos.


Grafkunst met een rode roos voor het graf

Mevrouw belde voor een afspraak. Haar moeder was overleden en zij en haar zussen wilden iets moois voor hun moeder laten maken. Ze wilden graag langskomen om de mogelijkheden te bekijken. Of het ook op een zaterdag kon?

Na wat zoeken in alle agenda’s werd er een zaterdag ochtend uitgekozen en de betreffende ochtend kwamen 3 lang volwassen vrouwen mijn atelier binnen gelopen.

Wilt u verder lezen – klik dan hier




Glazen roos voor het gedenk monument 

De telefoon ging en nadat ik had opgenomen zei de stem aan de andere kant “hallo Met Niek, ik weet niet of u mij nog kent maar jaren geleden heeft u het graf van mijn broer gemaakt”.

Ik zat direct weer terug in het verleden. Niek en zijn tweelingbroertje - en de ouders; hoe kon ik ze ooit vergeten.

wilt u verder lezen – klik dan hier









Bloem van de overlijdenskaart voor op het graf

Ze had zelf altijd geschilderd. De laatste jaren, sinds ze ziek was geworden, alleen nog maar in aquarel. Haar man en kinderen hadden één van haar schilderijen uitgekozen voor op haar overlijdenskaart en deze lieten ze mij zien. De grote vraag was of ik iets met deze bloem kon.


Wilt u verder lezen – klik dan hier







Kleine  rode roos in glas

Een rode roos wordt vaak gezien als het symbool van de eeuwige liefde. De familie voor wie deze roos is gemaakt heeft ook een rode roos in het grafmonument verwerkt.

En ze wilden graag dezelfde roos voor thuis. Gewoon een klein object om de verbinding met het graf en hun dierbare te bevestigen.







Een monument uit het begin

Ik kan nu, bijna 20 jaar later, rustig schrijven dat ik niet wist waar ik aan begon toen de 1e familie mij vroeg of ik de glasmozaïek techniek ook in een grafmonument kon toepassen. Gevoelsmatig wist ik dat het kon maar hoe….. ik had oprecht geen flauw idee.
De 1e steenhouwer waar ik voor advies naar toe ging keek mij aan alsof hij water zag branden. Zo’n domme vraag had hij nog nooit gehad. Dat kon toch helemaal niet wat ik wilde. En glas! 

Wilt u meer lezen - klik dan hier


Witte roos in glaskunst




Witte roos op de grafsteen

Ze wilde geen glas. Het moest allemaal heel gewoon worden. En toen het monument geplaatst was, was het goed voor haar.

Tot ze op een zondagmiddag in mijn atelier was en de witte roos zag die ik als proef voor een familie had gemaakt. Ze keek, stond stil  en zei: “deze wil ik op het graf van pa”.

En de week erna hebben we hem samen verlijmd.
En weer was het goed.





Witte roos als urn steen

De familie wilde graag een witte roos. Het geheel moest echter wel strak en modern zijn. En er zou voldoende ruimte voor de tekst moeten zijn.

Op deze wensen ben ik aan het tekenen gegaan en de familie heeft uiteindelijk deze roos uitgekozen. Een witte roos, gezet in een blank, doorzichtige omgeving waardoor het lijkt alsof de roos alleen staat.








Witte roos op dik doorzichtig glas


De familie wilde graag een witte roos. Dit zou het belangrijkste element in de urnsteen worden. Moeder had altijd van rozen gehouden en het grootste plezier konden zij haar doen door witte rozen te kopen. 

wilt u verder lezen – klik dan hier








Klein roosje in glascasting

Tijdens een presentatie kreeg ik de vraag of de familie ook samen met mij met de bijenwas kon gaan spelen voor een klein casting glas object.

Natuurlijk kon dit en we hebben een afspraak gemaakt. Het was een hele gezellige dag in mijn atelier en uiteindelijk zijn er allemaal kleine roosjes uitgekomen.




Papaver in glaskunst





Eigen getekende papavers als urn monument

Zijn vrouw was overleden en gecremeerd. En nu wilde hij graag een monumentje voor haar laten maken. Maar hij wilde wel dat het gemaakt zou worden zoals hij dat wilde. Met dit verhaal belde meneer mij op. hij benadrukte heel duidelijk dat hij zijn eigen ideeën had en niet zat te wachten op een kunstenaar die haar eigen ding deed.


Wilt u verder lezen - klik dan hier






Papavers in urn monument

Kleine papavers die aan de weg staan. Ze wuiven naar je. Je wordt uitgedaagd te kijken.

Wat vertellen ze je.
En je gaat verder en blijft er over nadenken.
En dit is zoals het hoort.











Kleine papavertjes in glas als grafkunst

Een klein urnsteentje voor vader en moeder. Er is geen tekst nodig om het verhaal te vertellen. Voor de kinderen niet.

Alles is goed, 2 bloemen en 2 zuilen. En ze staan op 1 glasplaat en 1 liggend dekplaatje. De ouders en het gezin hebben een kleur en vorm gekregen.









Papavers van het schilderij als glazen gedenkobject

Mevrouw schilderde heel mooi. En één van haar schilderijen is als basis gebruikt voor haar gedenksteen.
En dus kreeg ik de vraag van een familielid of ik ook een detail uit een van haar andere schilderijen zou kunnen vertalen in glas.

Op die manier zou zij voor altijd een herdenking aan haar overleden schoonzus hebben.








Papavers in glaskunst als mini urn

2 kleine abstracte papavers met 1 papaverbol. Het geheel symboliseert de eenheid van het gezin. Een klein kunst object dat gewoon mooi is.

En alleen de familie waar het voor is gemaakt weet dat er een klein beetje as in de steen zit.










Papavers van het grafmonument

Het graf heeft kleine papavers van glas. En op de vraag van de familie heb ik dezelfde papavers in een klein rond glasobject gezet voor thuis aan de muur.

De bezoekers weten niet dat het de papavers van het graf zijn. Dat hoeft ook niet.

De familie weet het en dat is voldoende.






Lelie en Iris in glaskunst




Blauwe lelie als gedenk glas

De lelie. Een bloem met een waardige haast koninklijke uitstraling. Een bloem met een grote betekenis in de christelijke cultuur. En gewoon een hele mooie bloem die heel erg rechtop staat en nooit haar hoofd laat hangen.

Ik had dit object voor mijzelf in het atelier gemaakt.

Wilt u verder lezen – klik dan hier





Glazen blauwe Iris als asobject

Voor de familie is de lis het symbool van de zuiverheid en veelzijdigheid. En hun kind heette zo dus de betekenis was dubbel.

De as is in de zaagsnede van de steen gelegd. Dit is samen met de ouders gedaan.





Gele lis als urn monument

De gele lis had ik ooit als  voorbeeld glasplaat voor een presentatie gemaakt. En ik wist dat de familie waar de bloem bij hoorde in de jaren daarna mijn atelier wel binnen zou lopen. 
Een van de kortste gesprekken die ik ooit met een familie heb gehad was deze familie. Binnen 10 minuten waren ze eruit. 
Het langste zijn we bezig geweest met de invulling van de gedenkplek voor thuis.
 


Stokroos in glaskunst



Rode stokroos op mondgeblazen glas als urn

Enkele jaren geleden kwam ik bij een collega glaskunstenaar een paar mooie bolvormen van mondgeblazen glas tegen. Netjes afgewerkt en strak van kleur. Heel eenvoudig en juist dat sprak mij aan. 
Ik heb er een paar meegenomen en ze in mijn atelier gezet met het idee dat ik  

Wilt u verder lezen – klik dan hier






Tulp in glaskunst 



Tulpen als lievelingsbloem voor de grafsteen

De familie kwam als geheel binnen. Alle 6 kinderen in harmonie bij elkaar. Ze duwden met liefde vader in zijn rolstoel naar alle voorbeelden die te zien waren.
Toen de koffie was ingedaan was het idee al snel duidelijk.
Tulpen, veel tulpen moesten er op komen. Hier was moeder gek op geweest.

wilt u verder lezen - klik dan hier
 





Viooltje in glaskunst




Bloementuin in glaskunst als urngraf

“We willen graag wat speciale bloemen voor het graf voor mijn moeder. We kunnen echter op dit moment geen keuze maken want de lijst is te lang.” Dit vertelde de jonge vrouw die ik aan de telefoon had. Ik nodigde haar uit om naar mijn atelier te komen en ruim een week later zat ze aan mijn koffietafel.

Een lievelingsbloem maken is telkens weer een echte uitdaging. 

wilt u verder lezen – klik dan hier

Glazen bloemen op geode als gedenk object

Toen hun moeder was overleden hadden ze allemaal een steen uit haar verzameling mogen uitzoeken. En hij had voor dit stuk kwarts gekozen. En hij had er geen spijt van. De steen was echter zo alleen thuis. Want hij verzamelde niet zoals zijn moeder had gedaan en dat zou hij ook niet gaan doen.

Zijn vriendin had hem op mijn website gewezen en hij haar daar leuke kleine bloemetjes gezien. Of deze ook op de geode konden worden verlijmd?

Ja natuurlijk kon dit en de zoon is een paar uur bezig geweest om 2 passende bloemen uit te zoeken.



Viooltje kleine urn van glas

Moeder wilde dat de as zichtbaar was. Hier had ze behoefte aan. Alsof ze iedere dag weer de bevestiging wilde dat haar kind er niet meer lijfelijk was. En er moest een bloem op komen want dat vond ze lief. Een bloemetje die nooit zou verwelken ne zoals de liefde voor haar kind.

Samen met moeder heb ik gezocht naar de mogelijkheden. En samen zijn we hierop uitgekomen.





Fantasie bloemen in glaskunst



Gekleurd glas met bloemetjes als grafsteen


De ouders van Stijn wilden het eenvoudig houden. Dit vertelde de rouw therapeute mij al aan de telefoon. Niet al te bont maar juist rustig. Het moest een mooi plekje worden en ze wilden de andere kinderen er graag bij betrekken. Ze wisten alleen niet hoe. En daarom had de rouwtherapeut mij aanbevolen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier







Blauwe bloem van glas als urn steen

Hij hield van bloemen. En van blauw. Alles tijdens de uitvaart was blauw geweest. Tenminste zover als ze konden gaan. Want blauwe rozen waren nu eenmaal niet te krijgen.

Het urn monument moest dus ook blauw worden. Maar hoe?? Daar hadden ze geen enkel idee bij.

Wilt u verder lezen - klik dan hier  
 








Speelse abstracte bloemen als grafkunst

Speelse en abstracte bloemen. Gekleurde bloemen. En niet  direct duidelijk tot welk type ze behoren. De kleuren vertellen het gevoel dat verteld mag worden.

En geen bloem is “heel”. Iedere bloem loopt van het glas af waardoor de toeschouwer zelf kan bedenken hoe de rest eruit ziet.









Bloemen in de tuin als urn

Meneer kwam op een ochtend samen met zijn buurvrouw naar mijn atelier. Ik kende de buurvrouw omdat ik jaren geleden samen met haar en monument voor haar 1e echtgenoot had gemaakt. Ze had al aan de telefoon gezegd dat ze haar buurman mee zou nemen omdat ze zeker wist dat ik hem zou kunnen helpen. 

wilt u verder lezen - klik dan hier





Vlinder op een bloem als glazen urn

De vlinder moest wegvliegen. Of juist niet? de ouders waren het er nog niet over eens. Rondkijkend in mijn atelier zag moeder een bol urn met een bloem erop en dit sprak haar enorm aan.

Al tekenend zijn we erop uit gekomen om de vlinder op de bloem te laten landen.
Of vliegt ze even voorbij?







Kindertekening als urn

Een uitvaartondernemer belde mij met de vraag of ik wel eens met jonge kinderen had gewerkt. Hij had een half jaar eerder de uitvaart gedaan van een jonge vader en die ochtend was hij voor een nazorg bezoek bij de moeder geweest. Hij had uitgebreid met moeder gesproken en deelde haar zorg om de 2 jonge kinderen. Toen hij in het gesprek opperde om de meisjes misschien te betrekken wat het maken van een gedenkobject werd moeder enthousiast. Misschien was dit de juiste stap om het verdriet te doorbreken

Wilt u verder lezen - klik dan hier



Mini urn met bloemen en vlinder van glas

Beide ouders waren overleden en gecremeerd. De as was uitgestrooid. De kinderen wisten niet beter. En toen kwam men op mijn website terecht en zagen zij wat er allemaal met de as gedaan kan worden. Het zette hen aan het denken en tijdens een zondagochtend koffie bleek dat één van de zussen wat as van beide ouders had achtergehouden. Dit had zij nooit verteld omdat ze bang was voor de reacties van de anderen.

Deze as hebben wij verwerkt in een gedenksteen met bloemen en vlinders. Onder ieder glasobject zit een boorgat met een beetje as.




Klein blauw bloemetje op kristal

Men zocht en zocht en vond uiteindelijk het mooiste en best passende bloemetje.

En toen de bloem was gevonden kwam de zoektocht naar de juiste steen. Het werd een stuk ruwe bergkristal.

Samen met vader werd er een gat in geboord en samen met moeder werd de as in de opening gelegd en de bloem verlijmd.

De ouders gingen blij naar huis.



Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand. 

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond. 
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.


Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie. 
Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren. 
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:
- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt. 
Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal. 


Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.