urn monument met abstracte glaskunst


Een urn monument uitkiezen is vaak een moeilijke stap. Het betekent het afsluiten van een fase, waar je soms nog niet aan toe bent.
Het gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van de gedenksteen, de invulling en de uitvoering ervan, kan zeer waardevol zijn voor het rouw- en verwerkingsproces.
Je begint je gevoel een kleur en –nog belangrijker –een vorm te geven.
Het geeft het afsluiten van de fase een geheel nieuwe betekenis omdat je zelf tot in de kleinste details bij het ontstaan van het monument betrokken kunt zijn

Abstract hart in de urn-steen

Ze was altijd zo lief geweest. Zo zorgzaam en invoelend voor iedereen in haar omgeving. Kinderen waren hun niet gegund dus zijn vrouw had haar aandacht aan alle kinderen in de buurt gegeven en alle kinderen op haar werk. Ze was 35 jaar onderwijzeres op een basisschool geweest.

wilt u verder lezen – klik dan hier







Urnsteen voor 2 mensen


Geen zwart, absoluut geen zwart. Ook geen schreeuwende kleuren maar geen zwart. Mevrouw was heel duidelijk. Zij zou ook in het keldertje komen te staan dus het mocht een beetje van allebei worden.

We hebben uiteindelijk gekozen voor een staand glas voor meneer, eenvoudig in aqua blauw met een paar spikkels kleur. En het liggende plaatje voor mevrouw. Rond, zacht paars van kleur en lieflijk.










Piramide van glaskunst op een urnsteen


De familie kwam met een open blik naar mijn atelier. Vader, moeder en twee volwassen kinderen. Hun broer en oom was zonder partner en kinderen overleden en ze wilden hem eer aan doen. Met name de zoon had een hele goede band met zijn oom gehad en

wilt u verder lezen; klik dan hier




Een eenvoudige cirkel als urnsteen


Geen vierkant of rechthoek moest het worden. Een andere vorm leek hen veel mooier. Het moest speels lijken en rustig.

Na een tijd te hebben gepuzzeld kwam er deze cirkel uit. Een gele cirkel met daarom een zuil van zwarte graniet voor de naam. Eenvoudig een rustig.














Lievelingskleuren in de urnsteen

De lievelingskleur was paars geweest. Dus vanzelfsprekend moest het glas paars worden. En er mocht ook het nodige in gebeuren. Het mocht wild en woest zijn. Want dat paste wel bij hun broer. 



De wereld in rood glas
 Meneer wilde iets bijzonders voor zijn overleden vrouw. Want dit verdiende ze. Ze had het immers al die jaren met hem volgehouden en dat was niet altijd gemakkelijk voor haar geweest.

Maar te kleurig moest het ook niet worden want ze had altijd rekening met iedereen gehouden. Dus dat moest hij ook doen, in haar plaats.
En teveel ruimte was er ook niet dus kon het wel, was zijn vraag.

Al pratend met hem tekende ik 2 armen van graniet. 2 armen die de wereld omvatten. Vasthouden en ook loslatend.
En op het liggende deel het symbool van de open gordijnen, de wereld toelatend met een open gezicht.




Roze glas als grafkunst

Er zou in ieder geval roze in moeten zitten. Want daar hield moeder en oma van. En hoe de rest zou worden vormgegeven waren ze nog niet uit. Daarom waren ze met z’n 9en immers bij mij op bezoek. Ik was toch de expert.

Rondkijkend in mijn atelier zagen ze een glasplaat met een bepaalde structuur erin. En dit sprak hen ook wel aan. Want oma en moeder was wel een persoon met oneffenheden.




Wit en blauwe glaskunst als urnsteen

Hun zus was gecremeerd en ze hadden besloten de urn bij het graf van hun ouders te plaatsen. De beheerder had het allemaal keurig geregeld. 
En nu was het tijd dat hij zus een eigen naamplaat zou krijgen. En ook daar waren ze het allemaal heel snel over eens. 

De ronde vorm van de letterplaat staat symbool voor de zachtheid van het leven dat nooit “af” is. De contrasten in het zwart, blauw en wit staan synoniem voor het leven.

Tenminste, zo was de mening van deze familie.
En met deze uitgangspunten ben ik aan het ontwerpen gegaan. De familie was er al snel uit welk ontwerp het beste bij vader en moeder paste.

De wijze waarop de cirkel is geplaatst was een ander verhaal. Daar heeft een steenhouwer uiteindelijk een oplossing voor gevonden.


Witte poolcirkel in glas op het urn graf


De vader wilde de oneindigheid van de poolcirkel als symbool. En uiteindelijk is deze combinatie van wit opaal glas( niet transparant), blank transparant glas en mat gezandstraalde delen eruit gekomen.

Het glas beweegt. Ook letterlijk als de zon er een beetje op staat te schijnen.

En moeder wilde de rechtlijnigheid van haar volwassen zoon zien. De grote cirkel is dus geplaatst in 2 rechte sokkels.




Blauw glas in een blauwe steen


Blauw was zijn favoriete kleur. De kist was blauw geweest, de kerk was blauw geweest, dus ook zijn urnmonument moest blauw worden.

Gelukkig voor de familie vond ik bij een steenhouwer nog een heel mooi stuk blauwe Azul Macouba.

Wat waren ze blij met het uiteindelijke resultaat.








Tot slot

In mijn werk vertel ik graag een verhaal. Ik probeer een gevoel in kleur en vorm te vertalen.
Als u vragen heeft over een fusing object kunt u mij altijd bellen of mailen. De objecten in fusing glas die op dit moment in mijn atelier aanwezig zijn vind u in onze webshop www.glazennest.nl

Ook mag u vanzelf sprekend geheel vrijblijvend eens mijn atelier bezoeken. Bel of mail dan even naar brenda@glazeniers-glaskunst.nl of 06-19195562

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek
In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.


Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.