Vliegende vlinder - interessante feiten
GeschiedenisOnze bekende vlinder is jaren geleden ontstaan door de vraag van een moeder. Zij wilde een klein vlindertje aan het reeds lang geplaatste monument voor haar overleden dochter toevoegen. De steen was volgens haar zo saai en de vlinder zou er net dat kleine beetje kleur aan toevoegen.
En dit verhaal raakte mij zo dat ik net zo lang ben gaan experimenteren tot ik kleine vliegende vlinders kon maken. Iets dat in de fusing techniek heel lastig is.
In de afgelopen jaren zijn al zeer veel vlinders uit mijn atelier weggevlogen. En de creativiteit van de families waar ze heen vlogen verbaast mij nog steeds.
De wijze waarop de vlinder wordt toegepast in een monument is vaak weer zeer verbazend. Eenvoud is het belangrijkste woord. Het is een toevoeging en niet het belangrijkste: het gaat om de overledene en wat de familie over hem of haar wil vertellen.
Techniek
De vlinders worden gemaakt in de techniek glas fusing. Glasfusing betekent het versmelten van twee of meerdere lagen glas tot één geheel.
Iedere vlinder wordt dus opgebouwd uit meerdere glasstukjes die telkens weer opnieuw worden uitgesneden. Een kleine vlinder bestaat uit minimaal 7 stukken glas en een grotere vlinder kan soms wel 200 verschillende glasstukken en kleuren hebben.
Hiernaast ziet u de opbouw van twee verschillende vlinders,
Eerst wordt het glas gesneden (dit kan natuurlijk pas wanneer het ontwerp bekend is). De volgende stap is de ovengang, waarin een vlakke vlinder wordt gemaakt. Als deze vlinder naar tevredenheid is wordt het beestje aan de randen bijgewerkt (gepolijst) en wordt er met de hand (voor iedere vlinder opnieuw) een mal gemaakt en gaat de vlinder opnieuw in de oven. Deze mal geeft de vlinder haar vleugelslag. Pas daarna is de vlinder klaar om naar zijn of haar nieuwe huis weg te vliegen.
Maatwerk
Iedere vlinder wordt met de hand gemaakt en is daardoor telkens weer een uniek en eenmalig object. Het is onmogelijk om 2x een identieke vlinder te leveren.
Kijk als voorbeeld maar eens goed naar deze 3 regenboog vlinders. Ze zijn duidelijk familie van elkaar. Maar iedere vlinder heeft ook een eigen identiteit. Een eigen smaak en sfeer.
De vlinders worden vaak intuïtief gemaakt. Ik ga aan mijn werktafel staan en bedenk op dat moment in welke kleuren ik wil werken en welke vormen ik ga gebruiken. De vlinders die dan ontstaan gaan uiteindelijk naar de “vlinderberg” in mijn atelier. In de vlinderberg zitten vlinders waar een familie een keuze uit kan maken.
Vaak is het zo dat er in de maanden na het ontstaan van een vlinder een familie op bezoek komt die een heel eigen beestje wil hebben, en in de vlinderberg net die ene kiezen waarvan ik mij al af vroeg waarom het was ontstaan.
Naast het intuïtieve werken ontstaan ook veel vlinders naar aanleiding van een specifieke vraag van een familie.De familie geeft mij aan welk type vlinder en welke kleuren zij mooi vinden en ik ga hier dan mee aan het werk.
Ontwerp
Iedere vorm van vlinder en kleurcombinatie is mogelijk. U kunt een keuze maken uit de vlinders die in ons atelier in de vlinderberg liggen te wachten op hun nieuwe huis, of uw eigen vlinder laten ontwerpen.
Er zijn op dit moment 25 verschillende vormen vlinders die goed kunnen “vliegen”. Niet iedere vlinder vorm is daar namelijk geschikt voor.
Hiernaast staan enkele voorbeelden van vlindervormen.
Steeds vaker stuurt een familie zelf een tekening, die zij op het internet gevonden hebben, met de vraag of die specifieke vlinder in een kleine maat in glas kan worden uitgevoegd. Een begrijpelijke vraag, maar vaak is het antwoord negatief. Gewoon omdat de vorm van de vleugels zich niet goed laten buigen of omdat de vlinder in het echt te lomp is of juist te sierlijk waardoor het beestje niet stevig genoeg is in glas.
Een afbeelding op het internet is een plaatje waar de tekenaar hele mooie dingen mee heeft gedaan. Een tekening is immers heel geduldig en de vorm laat zich alle kanten uit tekenen. Echter wanneer het beestje in het echt wordt uitgevoerd blijkt dat de vorm in glas niet werkt.
Vaak puzzelen we dan net zo lang tot de vorm van de vlinder wel klopt in glas en toch nog steeds op het plaatje lijkt.
Afmeting
De kleinste vlinder die kan vliegen (vleugels in driedimensionale stand) heeft een vleugelbreedte van circa 7 cm. De grootste vliegende vlinder die ik tot nu toe heb gemaakt had een vleugelbreedte van 1,60 m.
Hier ziet u als voorbeeld een kleine vlinder op het blad van de wilde wingerd - best wel een klein vlindertje dus. En er naast staat een grote vlinder: om u een idee te geven, de zwarte plaat waar de vlinder op staat heeft een breedte van 75 cm.
Dikte
Een kleine vlinder heeft een minimale dikte van 6 mm. En dit is best wel stevig voor zo’n klein beestje. Wanneer de vlinder groter wordt kijk ik altijd naar de afmeting, de plaats waar de vlinder komt, en hoe hij geplaatst wordt. Al deze factoren zijn van invloed op de bepaling van de uiteindelijke dikte. Vaak krijgt een grotere vlinder een dikte van 12 tot 15 mm en soms ook wel meer.
De grote vlinder hiernaast heeft een dikte van 12 mm, en een strak gepolijste rand.
Glastype
Een vlinder kan in transparant glas worden gemaakt en in opaal glas (dit is niet transparant of ondoorzichtig glas).
In beide glastypes zijn verschillende mogelijkheden voor de uitvoering, van rustig en sereen tot kleurig en bont.
Hier ziet u vlinders in allerlei verschillende uitvoeringen. Van heel rustig naar bijzonder kleurig.
Door de verscheidenheid van alle mogelijkheden is het soms lastig om een goede keuze te maken.
Vaak speelt de plaats, de omgeving en de ondergrond een bepalende rol in de keuze van het type glas.
Ik wil u hier graag meer over vertellen in een gesprek.
Kleuren
Een vlinder als maatwerk kan in iedere gewenste kleur en kleurharmonie worden gemaakt. Er kan gekozen worden uit een colourtheek (kleuren bibliotheek) van ruim 5000 verschillende kleuren.
Hiernaast ziet u hoe er gepuzzeld wordt. De vlindervorm is bepaald. En dan wordt er tussen alle kleurstalen gezocht naar de juiste kleurharmonie. Dit gebeurt aan de hand van de kleurstalen die er in het atelier zijn.
Toepassing op de begraafplaats
De vlinder van glas is uitstekend geschikt voor een leven in de buitenlucht. De vlinder kan dus als kleurige aanvulling op een graf– of urnmonument worden gebruikt of als grote letterplaat. Op het glas kan goed een tekst worden gezandstraald.
Hieronder laten wij u een aantal toepassingen zien. De vlinder kan als ornament aan de letterplaat worden toegevoegd. De vlinder wordt dan “koud” of met behulp van een RVS staafje tegen de steen verlijmd (voorbeeld A en C).
Of de vlinder wordt als groot symbool aan het monument toegevoegd (voorbeeld B).
Steeds vaker wordt een vlindertje ook aan een bestaande steen toegevoegd. Foto’s D en E laten een voorbeeld zien van vlindertjes die later aan een groter monument (D) of urnensteen zijn toegevoegd.
Toepassing de in de tuin
Ik merk steeds vaker dat een familie er voor kiest om thuis een gedenkplek in te richten. Vaak wordt hiervoor een plek in de tuin gekozen. De vlinder (en vaak meerdere vlinders) krijgen dan een eigen plekje in de tuin, een plek waar men graag wil zijn.
Toepassing in huis
Een kleine vlinder is vaak een koester– en gedenkobject. Een vlinder op een steentje. Een beestje dat men even vast kan houden als die behoefte er is. Vaak is er in de steen dan een beetje as verwerkt.
Er zijn veel verschillende stenen mogelijk. Van een ruwe kei tot mooi gepolijst glas. En van een gekleurde glasbrok tot een zelf gemaakte steen van “casting” glas, of een mooie mineraal.
Het gebeurt met regelmaat dat ik met een familie in gesprek ben over de steen en wij er al pratend achter komen dat de familie zelf één of meerdere steentjes heeft waar een herinnering aan zit. En dan gebruiken wij natuurlijk deze steen.
Toepassing op de urn
De vlinder kan als versiering aan een bestaande urn worden toegevoegd. De urn krijgt dan een geheel andere uitstraling. De urn wordt dan “drager” van de vlinder en is minder “urn”.
Ook kan de vlinder de richting geven aan de urn zoals bijvoorbeeld de urn van RVS met daarop een grote vlinder. De urn van RVS is dan meer de “sokkel” van de vlinder geworden en niet direct herkenbaar meer als urn.
Of een brok ruwe steen wordt zover worden uitgehold dat de as er in het geheel in past. De urn is dan een mooie steen met een vlinder geworden. En niemand die ziet dat het een urn is.
En soms wil men de as juist duidelijk zichtbaar hebben. Hiervoor kan men dan de asdrager van glas gebruiken. Met een kleine vlinder er bovenop om de as af te zegelen.
Asverwerking
Er kan eventueel een beetje as in het glas worden mee versmolten. Echter vaak ziet de familie hiervan af zodra men ziet hoe dit er uitziet. De as gaat de vlinder namelijk ontsieren. Het zijn kleine smetjes op of in de vleugels geworden. Meestal wordt er dan gekozen om de as in het steentje of het holle RVS buisje te doen.
Bevestiging
Een vlinder, groot of klein, kan rechtstreeks op een steen worden verlijmd. Zolang het maar met de juiste lijm wordt gedaan (ms polymeer) kan er niets gebeuren.
De vlinder kan echter ook met een “afstandhouder” worden geplaatst, op een steen of tegen de muur. Dit kan RVS zijn in een strakke of juist sierlijke vorm.
Een klein blokje graniet, een steen of een glasbrok wordt ook vaak gebruikt om de vlinder de juiste beweging te geven.
Op de foto’s ziet u een impressie van alle mogelijkheden. Het is echter een impressie, bedoeld om u te laten zien dat ook het bevestigen van de vlinder maatwerk is. Iedere vlinder heeft weer een eigen wijze van verlijming nodig, passend bij het verhaal dat de familie met de vlinder wil vertellen.
Zandstralen
In de vleugel van de vlinder kan een naam worden gezandstraald. En als de vlinder wat groter is kan de vleugel worden gebruikt voor meer tekst.
De tekst kan in een standaard lettertype worden gezet maar ook kan er een handschrift worden genomen.
Naast het zandstralen van een tekst kunnen er ook accenten en lijnen in de vleugels worden gezandstraald. Dit kan een vlinder net dat stukje meerwaarde en uitstraling geven dat het verhaal voor de familie beter verteld.
Prijzen
De prijs van de vlinder is afhankelijk van het glastype en de afmeting. Een kleine vlinder met een vleugelbreedte van 7 cm begint meestal bij € 70,00 maar kan, als het ontwerp hierom vraagt, soms oplopen naar € 200,00 en meer. Als het ontwerp heel bewerkelijk is wordt de vlinder vanzelf ook steeds prijziger.
Kijk maar eens naar de voorbeelden die hier in de foto worden gegeven. De vlinders zijn allemaal van dezelfde afmeting maar de 2 vlinders rechts zijn duidelijk veel bewerkelijker in de kleuren dan de andere vlindertjes.
Hoe kies je een vlinder uit
Er is in de vlinderberg van het Glazen Nest altijd een ruime keuze aan kleine kleurige vlinders, evenals in de webshop, www.glazennest.nl. Dit omdat het maken van zo’n beestje telkens weer een momentopname is. Het is nooit van te voren te voorspellen hoe de vlinder gaat worden waardoor het in de kleine vlinders ook lastig is om een kleuropdracht aan te nemen.
Meestal geeft een familie dus een kleurkeuze op, waarna er dan in de aanwezige vlinders gekeken wordt welke vlinders bij de omschrijving passen. Hiervan wordt een PDF met foto's gemaakt die naar de familie wordt gestuurd. Vaak kan men hier dan wel een keuze uitmaken.
En soms is net die ene vlinder in de specifieke kleuren die men zo graag wil er niet bij. Als dit het geval is wordt er bij de volgende vlinderdagen (één keer per maand worden er kleine vlinders gemaakt) enkele vlinders in die kleuren meegenomen. Het is dan wel altijd afwachten hoe het beestje eruit komt te zien, maar het lukt uiteindelijk altijd wel.
Tot slot
In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.
Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl
Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.
Meer informatie over mijn gedenkwerk kunt u vinden in het vernieuwde "Grote Boek van Brenda Bleijenberg" dat op cd-rom is uitgebracht. In dit boek wordt verteld over het werken met glas en alle mogelijkheden die het glas u bieden kan.
Meer informatie vindt u op de pagina: http://www.glazeniers-glaskunst.nl/2015/04/het-grote-boek-van-brenda-bleijenberg.html
U kunt de cd-rom kosteloos aanvragen op brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.
Verzoek
In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:
- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.
Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.
Visie
Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.
Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.
De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.
Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.
Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.
De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.
Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.