de piramide - een huis voor de ziel




De piramide - een huis voor de ziel


In vroegere tijden werd de piramide gebouwd als het laatste huis voor een belangrijke persoon.
Door de vorm dacht men dat de overledene daardoor dichter bij de goden stond.
De piramide werd op de persoon ingericht met o.a. kleur en tekening.










De verklaring uit de oud Egyptische tijd spreekt mij persoonlijk het meeste aan; de trap naar de hemel die in vroeger tijden door de farao werd gebruikt.
Ook de tegenstelling in de piramide vorm spreekt mij zeer aan, een vierkant als basis met daarop 4 gelijkwaardige driehoeken die in een punt naar boven lopen.






De piramidevorm stond en staat nog steeds symbool voor de as van de wereld. De top symboliseert het hoogste spirituele niveau dat men kan bereiken.

Ik voor mijzelf vind dat ieder mens, belangrijk of niet, een persoonlijke piramide mag hebben.
Een zelf gekozen piramide in kleurontwerp.  Of een door de nabestaanden gekozen kleur en inrichting.

Op deze pagina ziet u enkele voorbeelden van de piramide in glasfusing.


Je mag er in weg dromen of
Je mag hem gewoon mooi vinden

Welke piramide past bij u?

Er zijn oneindig veel mogelijkheden in deze glas object vorm.
Het ontwerp kan vierkant, rond, of rechthoek krijgen.
Soms dromerige kleuren die zacht in één vloeien en dan weer harde kleurcontrasten.




Ieder ontwerp en kleurharmonie is denkbaar en uitvoerbaar.
Het kan doorzichtig zijn of juist niet.
Vol van kleur of juist vrijwel in hele zachte nuances.
Geen vraag is vreemd en geen kleurcombinatie is onmogelijk.




Ik maak de piramide telkens weer voor een bijzonder persoon. Samen met de familie zoek ik naar de mooiste invulling van de kleuren en zoeken wij naar de juiste harmonie in de vorm van het ontwerp.

De piramide kan in de verschillende fusing technieken worden uitgevoerd. Belangrijk om te weten is wat het doel van de piramide is. Hoe wordt de piramide dus gebruikt.
Hieronder zal ik een aantal mogelijkheden toelichten.






Piramide als bewaarhuisje
Wordt het een bewaarhuis voor thuis. Een plek waar kleine spulletjes in worden bewaard. Het laatste balletje waarmee gespeeld is, of die ene haarlok die is bewaard, dat kleine busje met as of zit de asbus er juist in en valt de piramide daar over heen.
De piramide als bewaarhuis heeft dus geen vaste bodem.

De piramide krijgt een open bodem die vaak van spiegelglas is gemaakt. Het spiegelglas laat het het transparante glas van het “huisje” zo mooi van de binnenkant schijnen.




Piramide als object op het graf
De piramide kan ook als groot object aan de graf– of urnsteen worden toegevoegd.

De bodem van het huisje wordt dan helemaal afgesloten.










Piramide als asbus 
De piramide kan als asbus worden gebruikt.

Wanneer de familie dit helder heeft gaan we eerst kijken welk type glas hiervoor gebruikt gaat worden. De grote vraag is of men de as wel of niet wil zien zitten. Wanneer de as niet zichtbaar mag zijn wordt er meestal gekozen voor een piramide in opaal glas. Dit is glas dat niet transparant, doorzichtig dus, is.
Wanneer dit duidelijk is gaan we puzzelen wat de bodemplaat zal worden. Dit kan eenvoudige zwarte graniet zijn dat iets onder de glasplaat uitsteekt.




Of het kan een bodem worden in een kleur die het ontwerp van de piramide versterkt.
Meestal kiezen we dan voor glas in de hoofdkleur van de piramide. Met deze bodemplaat lijkt het alsof de piramide heel iets zweeft. De bodem wordt na het afvullen van de as verlijmd.










 Wanneer de familie de as juist wel wil zien wordt er gekozen voor een piramide in transparant glas.
Op de onderstaande 4 afbeeldingen leggen wij u uit hoe hoe dit werkt en eruit kan komen te zien.


Als 1e ziet u de piramide zonder as. De bodem is van spiegelglas gemaakt. Hierdoor wordt de piramide ook van binnen uit verlicht doordat het zonlicht reflecteert op de spiegel.













De volgende stap is het overhevelen van de as in de aszak. Bij een piramide gaat de as altijd in een witte aszak. Als wij dit niet zouden doen slaat de as uiteindelijk tegen het glas aan en zie je niets meer. Niet mooi dus.



Daarop wordt de bodemplaat, het spiegelglas dus, tegen de piramide verlijmd.
De witte aszak is uiteindelijk wel zichtbaar in de piramide maar niet zeer aanwezig. Het spiegelglas schijnt er nog een beetje langs.







Piramide als asbus voor thuis in de tuin
Ik krijg vaak de vraag of de piramide ook naar de tuin kan. Of het glas zich dus goed houd in  het Nederlandse klimaat. Mijn antwoord daarop is altijd “ja hoor. Kijkt u maar naar deze foto’s. Genomen in mijn eigen tuin”.







Deze piramide is een voorbeeld object die al jaren in mijn tuin staat.





De 4 wanden van de piramide
Een piramide heeft 4 wanden van 3 gelijke zijden. Doordat ieder stukje glas telkens weer met de hand gesneden, gepoetst en ingelegd wordt is iedere wand uniek. Ik probeer altijd weer een doorlopend verhaal in het object te vertellen. Een verhaal dat op iedere wand uniek is maar wel doorloopt naar de volgende. Op dit manier kan de familie de piramide thuis spelen met het object. Iedere dag,of iedere week een andere kant naar voren halen. Want zoals de piramide verschillende kanten heeft, zo heeft ook ieder mens dat.





Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk kunt u vinden in het vernieuwde "Grote Boek van Brenda Bleijenberg" dat op cd-rom is uitgebracht. In dit boek wordt verteld over het werken met glas en alle mogelijkheden die het glas u bieden kan.
Meer informatie vindt u op de pagina: http://www.glazeniers-glaskunst.nl/2015/04/het-grote-boek-van-brenda-bleijenberg.html

U kunt de cd-rom kosteloos aanvragen op brenda@glazeniers-glaskunst.nl


Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek


In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.