Zon in glaskunst - symbool voor graf en urnsteen, urn en gedenkobject

ZON in glaskunst

Glaskunst als grafsteen, urnsteen, urn, mini urn en gedenk object

Ik durf hier rustig te schrijven dat ik ruim 25 jaar geleden één van de eersten was die een zon van glaskunst maakte. In het begin heel abstract of kinderlijk in glas mozaïek en al vrij snel  kwam er de vraag of ik ook een vrijstaande zon in glas fusing kon maken voor op een grafmonument.

Een zon in glas fusing maken is telkens weer een hele uitdaging. De vraag aan de familie of de zon in opaal glas (niet lichtdoorlatend glas) gemaakt gaat worden of juist in transparant glas (wel licht doorlatend glas) is telkens een heel belangrijke. De achtergrond vermengd zich met het transparante glas en het geel van de zon wordt dus groen of donker zwart – afhankelijk van de achtergrond waar de zon voor staat. Vaak wordt er dus voor opaal glas gekozen door de familie. 

Vanaf het begin waren mijn zon-ontwerpen redelijk abstract. De zon is immers een bron van licht en hoe kun je dit gevoel het beste vertalen? Telkens weer een uitdaging dus. 

Sinds 2000 maak ik een zon in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Van zeer groot tot heel klein. Van 3 cm dik tot 5 mm dikte en van zelfstandig staand naar liggend op de steen. Het gaat mij immers om het verhaal van de familie. Dit mag ik vertalen in vorm en beeld. 

Hieronder laat ik u een groot aantal foto’s zien van uitgevoerd werk met het verhaal erbij dat ik in het glas wilde vertellen. ik heb geprobeerd het in een zo logisch mogelijke volgorde te zetten en ik hoop dat u het met deze volgorde eens kunt zijn.

Mijn werk op deze pagina  wil ik met delen om u aan het denken te zetten en ik vraag u vriendelijk het niet door een ander te laten kopiëren. Helaas gebeurt dit namelijk de laatste jaren zeer vaak en ik vind het bijzonder vervelend dat bepaalde glasmensen (en ik noem hen bewust geen collega) mijn ontwerpen nodig hebben om iets in glas te maken. 


Ronde zon in gele tuinrand


mevrouw had een vraag die  mij niet zo vaak gesteld wordt. Ze vroeg aan de telefoon of ik ook wel eens een huisbezoek aflegde. Haar vriendin en buurvrouw was uitbehandeld en ze wilde graag alles geregeld hebben. 

Nu werk ik wel vaker met mensen die zijn uitbehandeld en de ervaring heeft mij geleerd dat we meestal minder tijd hebben dan gedacht. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier




De ondergaande zon op een urnsteen


Een ondergaande zon zou het moeten worden. Maar wel een mooie volle zon. En zoveel mogelijk glas. Geen akelige zwarte steen dus.

Er zijn een aantal ontwerpjes gemaakt en mevrouw heeft de voor haar mooiste uitgekozen. En de bevestiging van het glas is niet zichtbaar maar wel deugdelijk.








Zonsondergang in glazen grafsteen

De uitvaartondernemer had haar een folder van mij gegeven. De uitvaart was zo mooi geweest en ze had contact met mevrouw gehouden. Nog ieder maand belde ze even of kwam ze een kop koffie drinken.

Zo lief en zorgzaam.
En nu was ze zover om haar man opnieuw uit huis te plaatsen. Zo vertelde ze het ook.

Wilt u verder lezen - klik dan hier





De zon in het water, glas voor de grafsteen

Het liggende deel zou de warmte van de zon mogen uitstralen. Maar niet het staande deel want dit zou teveel aandacht op de begraafplaats trekken.

Het staande deel werd uiteindelijk in blank fusing glas gemaakt. met heel veel luchtbelletjes omdat dit kristal effect zo mooi bij moeder paste.









Zon als grafmonument


Naar aanleiding van een krantenartikel belde een mevrouw voor een afspraak. Haar pleegkind was na een lang ziekte bed uiteindelijk toch overleden en begraven. Maar na ruim een jaar was er nog steeds geen grafmonument.

Wilt u verder lezen - klik dan hier









Een eenvoudige cirkel als urnsteen

Geen vierkant of rechthoek moest het worden. Een andere vorm leek hen veel mooier. Het moest speels lijken en rustig.

Na een tijd te hebben gepuzzeld kwam er deze cirkel uit. Een gele cirkel met daarom een zuil van zwarte graniet voor de naam. Eenvoudig een rustig.








Zon in beweging


Een bewegende zon. Met die vraag kwam de familie bij mij. Niet een strakke plaat, ook al vond met name meneer dat heel mooi, maar net iets anders zodat het minder een gedenkplaat zou worden en meer een kunstobject voor in de tuin.


Wilt u verder lezen – klik dan hier



Urn zuil met goud druppels

Mevrouw was via een cliënt van haar naar mij doorverwezen. Ze was fysiotherapeut en had met deze cliënt een heel goed contact. Ze had veel met haar kunnen praten tijdens de ziekte van haar moeder. Deze cliënt had een vergelijkbaar verhaal en ze hadden elkaar begrepen. Toen moeder uiteindelijk was overleden had ze een hele lieve kaart van haar gekregen.


Wilt u verder lezen – klik dan hier





Piramide op urn sokkel van steigerhout


De urn zou naar huis komen. ze dacht er niet aan om haar man uit huis te plaatsen. Dat had ze ook niet gedaan toen hij zo ziek werd, en nu dus ook niet. Ze zou hem gewoon in de tuin neerzetten. Net als toen hij nog leefde.



Wilt u verder lezen – klik dan hier






Vrijheid in de zon

Vader had een gezegde. En toen vader was overleden werden de woorden niet meer gezegd. Men miste het. En daarop is besloten tot een klein gedenkobject met de woorden erin gezandstraald.

En nu staat het object in de tuin op een sokkeltje. En telkens als de kinderen bij moeder zijn ziet men de woorden staan. Vader is er nog altijd.








Vlammen van glas als gedenkobject

De vraag was of de warmte van de zon kon worden gecombineerd met het gesputter van de vlammen van het haardvuur.

En het moest een object worden dat buiten in de tuin kon worden neergezet.





Zon in abstracte vorm

De kleuren van de zon maar niet direct herkenbaar. Het gevoel van een zonsondergang moest er in liggen.

En het mocht niet te groot worden want de schoorsteenmantel was maar 15 cm diep.

Dit waren de uitgangspunt voor het object dat de familie zo graag wilde hebben.




Grillig gevormd glas fusing


Moeder kwam uit Duitsland. En oma ook. Het zou dus fijn zijn als dit ergens in het object naar voren kwam. En verder was moeder een hele lieve warme vrouw geweest die altijd klaar stond voor iedereen. Haar leven met haar gezin had altijd rustig voortgekabbeld.

Het werd uiteindelijk een glasstroom in een grillige vorm. Later hoorde ik van de familie dat iedereen die er langs loopt er even met de vinger overheen moet gaan. De stroom volgend.


Ondergaande zon


De ondergaande zon in Portugal. Want daar kwamen ze vaak en ze vond het heerlijk  om ‘s avonds naar de zee te kijken.

En het mocht niet te groot zijn want hij wilde haar ook nog wel eens in zijn armen houden. 








Een zon met een gezichtje

De tekening was heel eenvoudig en moeder vond hem terug bij het opruimen van de kamer van haar dochtertje. Moeder wilde dit heel graag in glas omgezet hebben en vroeg mij of dit kon. Ze wilden dan ook graag een klein beetje as in het object gelegd hebben. Of dit ook kon?

Samen met het oudere zusje heb ik er de juiste kleur en vorm aan gegeven. Het zusje heeft er ook het gezichtje op getekend. En nu staat de zon gewoon mooi te zijn.




Abstract beeld als urn 

Ik had een paar nieuwe objecten gemaakt als proef voor een opdracht. Ik wist nog niet wat ik met een bepaald object moest. Het was anders uit de oven gekomen dan ik verwacht had. 
Dit gebeurt mij wel vaker en ik heb geleerd dat hier altijd een reden voor is. Ik legde het object dus op een plank en wachtte af wat er zou gebeuren. 

Een paar weken later kwam er een echtpaar in mijn atelier. Spontaan en onaangekondigd. Ze hadden mijn website gevonden en er op rond gekeken. En ze hadden ook gezien dat ik in een heel mooi fiets gebied woon dus op een zonnige ochtend hebben ze de fietsen achterop de auto gezet en zijn ze naar Oldenzaal gekomen om te fietsen en mijn atelier te bezoeken. 

Mevrouw keek na het 1e kop koffie rond en ontdekte het afgekeurde object. Ze was stil, pakte het object en vroeg aan mij “wat is dit, voor wie is dit”. En toen wist ik waarvoor het object was ontstaan. 
We zochten de juiste maat urn erbij en we maakten een afspraak om het geheel te gaan vullen. 
En de zon bleef schijnen die dag. 

Zon in beweging

Een bewegende zon. Met die vraag kwam men bij mij. Niet een strakke plaat, ook al vond men dat ook heel mooi. Maar net iets anders zodat het minder een gedenkplaat zou worden en meer een kunstobject voor in de tuin. Men wilde niet een te duidelijke urn hebben. 

Het was een leuke uitdaging voor mij om een bewegende zon te maken. Uiteindelijk is het een zon geworden die in de oven is vervormd. Wanneer het daglicht erop schijnt ziet het glas er telkens weer anders uit. 

En de zon is boven op een uitgeholde steen verlijmd. De as ligt in de steen verborgen. 


Grillige zon voor thuis 

Ze wilden iets bijzonders voor in huis en zijn vrouw had op mijn website gelezen dat ik as-objecten maak die niet herkenbaar zijn als urn. Meneer vroeg of dit klopte want hij had mijn website niet zelf bekeken. Toen ik dit bevestigde vroeg meneer wanneer hij met zijn vrouw langs kon komen. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier



Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek


In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.